Kamusal halkla ilişkilerin dijitalleşmesi: CİMER üzerine yeni nesil bir araştırma
Digitalization of public relations: A new generation research on CIMER
  1. Tez No: 979097
  2. Yazar: İHSAN EMRE EROL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA YILDIRIM ÖGE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ajan tabanlı modelleme, Halkla ilişkiler, Yeni kamu yönetişimi, Agent based modeling, Public relations, New public governance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Türkiye'de devlet–vatandaş iletişiminin mevcut CİMER sistemi üzerinden işleyişini incelemekte ve merkeziyetçi yapının sınırlılıklarını aşmayı hedefleyen dağıtık bir dijital iletişim modeli önermektedir. Çalışma, postmodern devlet anlayışı, yönetişim, halkla ilişkiler ve ağ toplumu kuramları temelinde disiplinler arası bir bakış açısıyla tasarlanmıştır. Araştırmada nitel yöntem olarak yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiş, ayrıca önerilen modelin uygulanabilirliğini test etmek amacıyla ajan tabanlı simülasyon yöntemi kullanılmıştır. Ajan tabanlı simülasyon, karmaşık toplumsal süreçleri bireysel aktörlerin (kurumlar, vatandaşlar) davranışları ve etkileşimleri üzerinden modelleyerek sistem düzeyinde sonuçları analiz etme olanağı sunmaktadır. Bu bağlamda her kurum ve mesaj akışı ayrı birer“ajan”olarak tanımlanmış; mesajların yönlendirilmesi, yanıt süreleri, iş yükü dengesi ve tıkanıklık noktaları simülasyon aracılığıyla incelenmiştir. Elde edilen bulgular, mevcut merkezi sistemin sorun çözme hızını sınırladığını, iş yükünü dengesiz dağıttığını ve vatandaş deneyiminde aksaklıklara yol açtığını göstermektedir. Buna karşılık önerilen dağıtık iletişim modeli, yerel birimlerden merkeze doğru akış sağlayarak verimliliği artırmakta, yanıt sürelerini kısaltmakta ve denetlenebilirliği güçlendirmektedir. Ayrıca, şeffaflık, katılımcılık ve kapsayıcılık ilkeleri açısından daha tutarlı bir yapıya işaret etmektedir. Sonuç olarak çalışma, kamu iletişiminde yerelleşme ve desantralizasyon eksenli yeni bir yaklaşım geliştirilmesine katkı sunmakta; aynı zamanda iletişim bilimlerinde görece az kullanılan ajan tabanlı simülasyon yönteminin uygulanabilirliğini göstererek literatüre özgün bir metodolojik katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the functioning of state–citizen communication in Turkey through the existing Presidential Communication Center (CİMER) system and proposes a distributed digital communication model aimed at overcoming the limitations of its centralized structure. The research is grounded in an interdisciplinary framework encompassing postmodern state theory, governance, public relations, and network society. Semi-structured interviews were conducted as part of the qualitative methodology, and, additionally, an agent-based simulation approach was employed to test the applicability of the proposed model. Agent-based simulation enables the analysis of complex social processes by modeling individual actors (institutions, citizens) and their interactions, thereby allowing the evaluation of system-level outcomes. In this study, each institution and message flow was modeled as an“agent,”and the processes of message routing, response times, workload distribution, and bottleneck formation were examined through the simulation. This approach provided not only a theoretical proposal but also a model validated with numerical evidence. The findings demonstrate that the current centralized system restricts problem-solving capacity, creates imbalances in workload distribution, and results in inefficiencies in the citizen experience. In contrast, the proposed distributed model enhances efficiency, reduces response times, and strengthens accountability by ensuring an upward flow of communication from local units to the center. Furthermore, it aligns more consistently with the principles of transparency, participation, and inclusiveness. In conclusion, this research contributes to the development of a new approach to public communication based on localization and decentralization, while also offering an original methodological contribution by demonstrating the applicability of agent-based simulation a relatively rare approach in communication studies.