Çevrimiçi romantik ilişkilerde kadınların maruz kaldıkları zorbalık: Q metodoloji çalışması
Bullying women expose to in online romantic relationships: Q methodology study
- Tez No: 979096
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE GONCA ZEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal ilişki, Siber zorbalık, Romantic relationship, Cyberbullying
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın ve Aile Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin gelişimi kişilerarası ilişki biçimlerinin yaşanma şeklinin de değişmesine neden olmuştur. Geleneksel yüz yüze ilişkilerden farklı olarak ortaya çıkan ve çevrimiçi araçların kullanıldığı bu yeni ilişki türüne çevrimiçi romantik ilişki adı verilmektedir. Bu araştırmanın amacı çevrimiçi romantik ilişki yaşamış ya da yaşamakta olan kadınların zorbalık davranışına bakış açısını ortaya koymaktır. Araştırmada, Q metodoloji yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya üniversite öğrencisi 40 kadın katılmıştır. Veriler araştırma kapsamında oluşturulan 23 maddelik Q dizgesi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde anlamlılık düzeyi .05 alınarak temel bileşenler analizi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda kadınların çevrimiçi romantik ilişkilerde maruz kaldıkları zorbalıkların, Tehdit ve Şantaj ve cinsel zorbalık olmak üzere iki faktör altında toplandığı, faktörlerin birbiriyle .56 düzeyinde anlamlı ilişkileri olduğu bulunmuştur. Kadınların ilk faktör olan Tehdit ve Şantaj için uç değerleri seçme nedenlerinde güven temasının ve ikinci faktör olan cinsel zorbalık için uç değerleri seçme nedenlerinin altında cinsellik temasının olduğu görülmüştür. Kadınlar için güvenli bir çevrimiçi ortam sunmak amacıyla yapılması gerekenler öneriler olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The development of technology has led to the change of the way of interpersonal relationships. Unlike traditional face -to -face relationships, this new type of relationship, which emerges and used online vehicles, is called online romantic relationship. The aim of this research is to reveal the view of the bullying behavior of women who have online romantic relationships or live. In the study, Q methodology method was used. 40 university students participated in the study. The data were collected with a 23 -item Q string created within the scope of the research. In the analysis of the data, the level of significance was taken by taking .05 and basic components analysis was used. As a result of the study, it was found that the bullying that women are exposed to in online romantic relationships were gathered under two factors: threat/blackmail and sexual bullying, and the factors have significant relationships with each other at the level of the .56. In the reasons for choosing end values for women's first factor threat/blackmail, it has been seen that there was the theme of sexuality below the reasons for selecting end values for sexual bullying, the second factor. What needs to be done in order to provide a safe online environment for women are presented as suggestions.