Filistin'de yakın dönem kıraat çalışmaları Tefsiru'l-Kur'an bi'l-Kıraati'l-Kur'aniyyeti'l-Aşr örneği
Recent period qi raat studies in Palestine the example of Tafsiru al Qur'an bi al Qiraati al Qur'aniyyeti al Ashr
  1. Tez No: 979139
  2. Yazar: YAKUP AKTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER ÖZBEK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat, Filistin, Tefsiru'l-Kur'an bi'l-Kıraat, Kıraati Aşere, Gazze, Qirâʾât, Palestine, Tafseer al Qur'an bi al Qirâʾât, Qirâʾât of Asharah, Gaza
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Üç semavi dinin de mukaddes gördüğü Filistin toprakları nice medeniyetlere beşiklik yapmıştır. Dünden bugüne Müslümanların göz bebeği olan Kudüs ve Mescid-i Aksâ bütün olumsuzluklara, istila ve baskılara rağmen ilmi geleneğini yaşatmaya ve gelecek nesillere taşımaya devam etmektedir. Bu coğrafya, halen pek çok öğrencinin eğitim gördüğü veya araştırma yapmak için yolculuk yaptığı İslâm medeniyetinin önemli noktalarından biridir. Modern dönemde Türkiye'de kıraat ilmine dair Filistin'deki kapalı kalan çalışma ve eserler araştırma konusu olarak dikkatimizi çekmiştir. Özellikle de son yüzyılda yapılan kıraat ilmiyle alakalı çalışmalar içerisinde kıraat farklılıkları ve Kur'an'ı anlamadaki rolü konulu 13 ciltlik Tefsiru'l- Kur'an bi'l-Kıraâti'l-Kur'aniyyeti'l-Aşr isimli eser genel olarak Filistin'de ve özelde Gazze'de, hâlâ kıraat ilmine ne denli ilgi duyulduğunu göstermesi açısından önemlidir. Eski ve yeni bir kısım tefsirlerde Kur'an'ın farklı okunuşlarının manaya etkisine kısmî olarak değinilmiş olmakla beraber bu etki derli toplu bir şekilde incelenmeye ve bu konuda yazılmış bahsi geçen eserin iddia edilen hedefe ne kadar hizmet ettiği çalışılmaya değer görülmüştür. Bu çerçevede mezkûr tefsir tanıtıldıktan sonra on farklı kıraatin, Kur'an'ın anlaşılmasına hangi yönden katkı sağladığı tespit edilerek elde edilen veriler kıraat ilminin bakış açısıyla değerlendirilmeye çalışılmıştır. Öte yandan tezimiz Filistin topraklarında son dönemde kıraatle ilgili çalışmaları tanımak, tanıtmak ve bu coğrafyadaki kıraat bilimine dair ilmî birikimden haberdar olmaya vesile olurken, araştırmacılar için de istifadeye kapı aralamıştır. Yine bu çalışma ile dört yüz yıl Osmanlı hâkimiyetinde kalmış bu kadim coğrafya ile ülkemiz akademik camiası arasında ilmî bağı yenilemek amaçlanmıştır. Özellikle bu tezin uluslararası bilimsel iletişime ve neticede bu konuda yapılan akademik çalışmaların mukayesesine imkân sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The lands of Palestine, sacred to all three divine religions, have cradled numerous civilizations. Jerusalem (al-Quds) and al-Aqsa Mosque, paramount to Muslims, continue to preserve their scholarly tradition and transmit it to future generations, despite historical adversities. This geography remains a significant center of Islamic civilization, where students and researchers are active. In the modern period, Palestinian studies on the science of qira'at (Qur'anic recitations), previously unexamined in Turkey, have attracted our attention. Notably, the 13-volume Tafsīr al-Qurʾân bi'l-Qirâʾât al-Qurʾâniyya al-ʿAshr (Exegesis of the Qur'an through the Ten Canonical Readings)—addressing qira'at differences and their hermeneutical role—is significant. This work demonstrates Palestine's, and specifically Gaza's, sustained interest in the science of qira'at. Although the influence of the Qur'an's variant readings on meaning is partially addressed in tafsirs (exegeses), this effect merits comprehensive examination. The work's success in achieving its objective also merits study. This study thus determines how the ten qira'at contribute to the Qur'an's understanding, evaluating the data from the discipline's perspective. This thesis serves to recognize and introduce recent Palestinian qira'at scholarship, aiding researchers. It also aims to renew the scholarly bond between Turkey's academic community and this ancient geography, a region under four centuries of Ottoman dominion. This work should facilitate international scholarly communication and the comparative analysis of academic studies in this field.