Üriner inkontinanslı kadınlarda solunum kas kuvveti, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeyinin incelenmesi
An investigation of respiratory muscle strength, quality of life, and physical activity levels in women with urinary incontinence
  1. Tez No: 979386
  2. Yazar: ŞEYMA BETÜL İNCE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HARUN TAŞKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite düzeyi, Solunum kas kuvveti, Üriner inkontinans, Üriner inkontinans tipleri, Yaşam kalitesi, Physical activity level, Quality of life, Respiratory muscle strength, Types of urinary incontinence, Urinary incontinence
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı üriner inkontinanslı kadınların solunum kas kuvveti, yaşam kalitesi ve fiziksel aktivite düzeylerini incelemek ve farklılıkları sağlıklı bireylerle karşılaştırmaktır. Karşılaştırmalı-tanımlayıcı araştırma tasarımı olan bu çalışma, üriner inkontinans tanısı alan kadınlar ile sosyodemografik özellikler açısından benzer sağlıklı kadınlardan oluşmaktadır. Katılımcıların sosyodemografik verileri, obstetrik öyküleri ve üriner semptomlarına ilişkin veriler kaydedilmiştir. Katılımcıların solunum kas kuvveti, taşınabilir ağız basıncı ölçüm cihazı kullanılarak maksimum inspiratuvar basınç (MIP) ve maksimum ekspiratuvar basınç (MEP) parametreleriyle değerlendirilmiştir. Üriner inkontinans şiddeti, İnkontinans Şiddet İndeksi (ISI) anketi ile değerlendirilmiştir. Yaşam kalitesi ise Üriner İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (I-QOL) ve İnkontinans Etki Sorgulaması (IIQ-7) anketleriyle değerlendirilmiştir. Son olarak katılımcıların fiziksel aktivite düzeyleri ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (UFAA) kullanılarak değerlendirilmiştir. Üriner inkontinans (Üİ) ve kontrol grubu arasında solunum kas kuvveti açısından istatiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Ayrıca Üİ ve kontrol grubu karşılaştırıldığında yaşam kalitesi ve üriner inkontinans şiddeti açısından da anlam fark tespit edilmiştir (p<0,05). Yaşam kalitesi açısından Üİ tipleri arasında da anlamlı düzeyde fark tespit edilmiştir (p<0,05). Grupların fiziksel aktivite düzeylerinde ise istatiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, bu çalışmada Üİ'lı bireylerin sağlıklı bireylere göre solunum kas kuvvetinin zayıfladığı ve yaşam kalitesinin azaldığı görülmektedir. Bu doğrultuda Üİ'nin solunum kas kuvveti ve yaşam kalitesine etkisini araştıracak kesitsel ve longitudinal çalışmalara ihtiyaç vardır. Ayrıca Üİ'li bireylerin rehabilitasyonunda solunum kas kuvvetine yönelik egzersizlerin de dahil edilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the respiratory muscle strength, quality of life, and physical activity levels of women with urinary incontinence and to compare the differences with healthy individuals. This comparative-descriptive research design consists of women diagnosed with urinary incontinence and healthy women with similar sociodemographic characteristics. Participants' sociodemographic data, obstetric history, and urinary symptom data were recorded. Participants' respiratory muscle strength was assessed using a portable mouth pressure measurement device to measure maximum inspiratory pressure (MIP) and maximum expiratory pressure (MEP) parameters. Urinary incontinence severity was assessed using the Incontinence Severity Index (ISI) questionnaire. Quality of life was assessed using the Urinary Incontinence Quality of Life Scale (I-QOL) and the Incontinence Impact Questionnaire (IIQ-7). Finally, participants' physical activity levels were assessed using the International Physical Activity Questionnaire (IPAQ). A statistically significant difference was found between the urinary incontinence (UI) and control groups in terms of respiratory muscle strength (p<0.05). Furthermore, a significant difference was detected between the UI and control groups in terms of quality of life and urinary incontinence severity (p<0.05). A significant difference was also found between UI types in terms of quality of life (p<0.05). No statistically significant difference was found in the physical activity levels of the groups (p>0.05). In conclusion, this study shows that individuals with UI have weaker respiratory muscle strength and lower quality of life compared to healthy individuals. In this regard, there is a need for cross-sectional and longitudinal studies investigating the effect of UI on respiratory muscle strength and quality of life. It is also recommended that exercises targeting respiratory muscle strength be included in the rehabilitation of individuals with UI.