Acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda SVEAT skorunun, HEART, GRACE, TIMI, PURSUIT skorları ile karşılaştırılması
Comparison of the SVEAT score with the HEART, GRACE, TIMI, and PURSUIT scores in patients presenting to the emergency department with chest pain
- Tez No: 979450
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ERSUNAN, DR. İSMAİL ATAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Göğüs ağrısı, majör istenmeyen kardiyak olay, SVEAT skoru, HEART skoru, risk sınıflandırması, acil servis, Chest pain, major adverse cardiac events, SVEAT score, HEART score, risk stratification, emergency department
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda 30 günlük majör istenmeyen kardiyak olay (MİKO) gelişimini öngörmede SVEAT skorunun tanısal performansını HEART, GRACE, TIMI ve PURSUIT skorlarıyla karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, tek merkezli çalışma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'nde 02.05.2024-02.01.2025 tarihleri arasında yürütülmüştür. Travmatik olmayan göğüs ağrısı ile başvuran 1036 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Her hasta için SVEAT, HEART, TIMI, GRACE ve PURSUIT skorları hesaplanmıştır. Hastalar 30 gün süreyle takip edilerek majör iskemik kardiyak olay (MİKO) gelişimi hastane kayıtları, e-Nabız sistemi ve telefon görüşmeleri aracılığıyla belirlenmiştir. Risk skorlarının MİKO öngörme performansları ROC analizi ile değerlendirilmiş; duyarlılık, özgüllük, pozitif ve negatif öngörü değerleri ile pozitif ve negatif olabilirlik oranları hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 1036 hastanın 321'inde (%31,0) MİKO gelişmiştir. Düşük risk gruplarında MİKO oranları sırasıyla SVEAT <4 için %2,2, HEART içim %2,8, SVEAT <5 için %6,4, PURSUIT için %11,8, TIMI için %17,7, GRACE için %24,8 bulunmuş olup, bu değerler ilgili skorların yüksek risk skorları ile karşılaştırıldığında anlamlı derecede düşük saptanmıştır (p<0.001). En yüksek duyarlılığa HEART skoru (%96,8; %95 GA: %94,3–%98,4) sahipti; bunu sırasıyla SVEAT (<4) (%96,3), PURSUIT (%90,9), SVEAT (<5) (87,5) ve TIMI (%68,2) skorları izlemiştir. En düşük duyarlılık GRACE skorunda saptanmıştır (%45,4). En yüksek özgüllük SVEAT (<5) (83,9), ardından GRACE (%74,1), SVEAT (<4) (%73,3) ve TIMI (%66,2) skorlarında izlenmiştir. ROC analizinde eğri altında kalan alan (EAA) SVEAT skoru için 0.926 (%95 GA: 0.902–0.950), HEART skoru için 0.875, TIMI skoru için 0.755, PURSUIT skoru için 0.689 ve GRACE skoru için 0.667 olarak hesaplanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada, SVEAT skorunun 30 günlük majör istenmeyen kardiyak olay (MİKO) öngörüsündeki performansı HEART, TIMI, GRACE ve PURSUIT skorları ile karşılaştırıldı. Bulgular, SVEAT skorunun en yüksek ayırt ediciliğe sahip olduğunu (EAA: 0.926), HEART skorunun ise ikinci sırada yer aldığını (EAA: 0.875) gösterdi. Bu sonuçlar, SVEAT skorunun acil servise göğüs ağrısı ile başvuran hastalarda erken risk sınıflamasında güvenilir, dengeli ve klinik açıdan uygulanabilir bir araç olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to compare the diagnostic performance of the SVEAT score with the HEART, GRACE, TIMI, and PURSUIT scores in predicting the development of major adverse cardiac events (MACE) within 30 days in patients presenting to the emergency department with chest pain. Materials and Methods: This prospective, single-centre study was conducted at the Emergency Medicine Clinic of Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital between 02.05.2024 and 02.01.2025. A total of 1,036 patients presenting with non-traumatic chest pain were included in the study. The SVEAT, HEART, TIMI, GRACE, and PURSUIT scores were calculated for each patient. Patients were followed up for 30 days, and the development of major adverse cardiac events (MACE) was determined through hospital records, the e-Nabız system, and telephone interviews. The predictive performance of the risk scores for MACE was evaluated using ROC analysis; sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, and positive and negative likelihood ratios were calculated. Results: MACE developed in 321 (31.0%) of the 1036 patients included in the study. MACE rates in low-risk groups were 2.2% for SVEAT <4, 2.8% for HEART, 6.4% for SVEAT <5, 11.8% for PURSUIT, 17.7% for TIMI, and 24.8% for GRACE, respectively, and these values were found to be significantly lower when compared to the high-risk scores of the relevant scores (p<0.001). The HEART score had the highest sensitivity (96.8%; 95% CI: 94.3–98.4%); this was followed by SVEAT (<4) (96.3%), PURSUIT (90.9%), SVEAT (<5) (87.5), and TIMI (68.2%) scores. The lowest sensitivity was observed in the GRACE score (45.4%). The highest specificity was observed in the SVEAT (<5) score (83.9%), followed by the GRACE (74.1%), SVEAT (<4) (73.3%), and TIMI (66.2%) scores. In the ROC analysis, the area under the curve (AUC) was calculated as 0.926 (95% CI: 0.902–0.950) for the SVEAT score, 0.875 for the HEART score, 0.755 for the TIMI score, 0.689 for the PURSUIT score, and 0.667 for the GRACE score. Conclusion: In this study, the performance of the SVEAT score in predicting 30-day major adverse cardiac events (MACE) was compared with the HEART, TIMI, GRACE, and PURSUIT scores. The findings showed that the SVEAT score had the highest discriminatory ability (EAA: 0.926), while the HEART score ranked second (EAA: 0.875). These results demonstrate that the SVEAT score is a reliable, balanced, and clinically applicable tool for early risk stratification in patients presenting to the emergency department with chest pain.