Osmanlı-ABD ilişkileri: Başlangıcından 1917'ye kadar
Ottoman-US relations: From the beginning to 1917
- Tez No: 979579
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KIRKPINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Amerikan tarihi, Osmanlı tarihi, Türk tarihi, American history, Ottoman history, Turkish history
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Osmanlı Devleti ile ABD arasındaki ilişkileri tarihsel süreç içinde ele almaktadır. Çalışmanın temel amacı, Osmanlı-ABD ilişkilerini başlangıcından 1917'ye kadar geçirdiği dönüşümü bütüncül bir perspektifle ele almaktır. Çalışma, özellikle Amerikan bağımsızlığı sonrası dönemde Osmanlı coğrafyasıyla gelişen ekonomik, diplomatik ve askeri temasların niteliğini değerlendirmektedir. Bu kapsamda, iki ülke ilişkilerinin nasıl başladığı, hangi faktörlerin etkisiyle şekillendiği ve her iki tarafın uluslararası sistemdeki konumunu nasıl etkilediğini açıklamayı hedeflemektedir. Bu çalışmada, çoğunlukla ABD arşivinden elde edilen belgelerin kullanılmasının yanı sıra Osmanlı basını ve Osmanlı arşivinden de temin edilen belgelerden faydalanılmıştır. Diğer taraftan günümüzde iki ülke ilişkilerini ele alan araştırma eserleri de kullanılarak araştırmadaki boşluklar doldurulmaya çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde, ABD'nin kurulması ve kendi varlığını sürdürebilmesi için uluslararası ticarete yönelmesi konu alınmıştır. Diğer taraftan ABD'nin Akdeniz'e gelerek buradaki ticarette yer almak istemesi ve Kuzey Afrika'daki Berberilerle ilişkilerine yer verilmiştir. İkinci bölümde, uluslararası ilişkilerin genel durumu ile Osmanlı-ABD arasındaki ilk temaslara değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümü, Osmanlı-ABD ilişkilerinin başlangıcı ve gelişmesi konu alıyor. Bu bölümde yapılan ticaret antlaşmaları, ABD'nin Osmanlı topraklarında elçilikler açması, Amerikan İç Savaşı ve Osmanlı Devleti'nin iç savaşa yaklaşımı ele alınmıştır. Bölümün son kısımlarında ise II. Abdülhamid Döneminde Osmanlı Devleti'nin ABD ile yakınlaşmasını konu almaktadır. Dördüncü bölümde, iki ülke arasında kurulan ilişkilerle birlikte yaşanan sorunlar ele alınmaktadır. Bu kapsamda, Boğazlar meselesi, tabiiyet sorunu, Kudüs'e yerleşmek isteyen Yahudilerin durumu, Ermeni meselesi ve Amerikan misyonerlerinin yarattığı sorunlar detaylı olarak incelenmiştir. Son olarak Beşinci bölümde ise II. Meşrutiyet'in ilanından sonra Osmanlı-ABD ilişkilerinin durumu ve I. Dünya Savaşı sürecinde yaşanan sorunlar ve ülkelerin sorunlara yaklaşımları ele alınmış ve en sonunda da iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin kesilmesi konu alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study explores the evolution of relations between the Ottoman Empire and the United States within a historical framework. Its primarly objective is to provide a comprehensive analysis of the transformation of the Ottoman-U.S. relations from their inception through 1917. Particular attention is given to the natüre of economic, diplomatic and military interactions that developed between the two sides in the aftermath of Amerikan İndependence. The study seeks to explain how these relations began, the factors that shaped them, and the implications for both States within the broader international system. The research draws extebsively on U.S. archival documents while also incorporating sources from the Ottoman press and Archives. İn addition, modern scholarly Works addressing Ottoman-U.S. relations have been consulate to fill existing gaps in the literatüre. The firs chapter examines the establishment of the United States and its early pursuit of international trade as a means of sustaining its existence, focusing particularly on its ambitions in the Mediterranean and its encounters with the Barbary States of North Africa. The second cahpter outlines the global diplomatic context and the initial contacts between the Ottoman Empire and United States. The third chapter traces the development of the Ottoman-U.S. relations, icluding the singing of trade agreements, the American Civil War and the Ottoman Empire's stace toward the conflict. This section concludes with the growing rapprochement between the two States during the reign Sultan Abdulhamid II. The fourth chapter addresses the challenges that emerged alongside these evolving relations, such as the Straits question, issues of nationality, the settlement of Jews in Jerusalem, the Armenian question and the controversies sorrunding American missionary activities. Finally, the fifth chapter examines the States of bilateral relations following the proclamation of the Second Constitutional Era, the problems encountered during Worl War I, both sides responses to these issues, and eventualy severance of diplomatic relations between the two countries.