Multipl sklerozda kullanılan hastalık modifiye edici tedaviler ve kanser bildirimi arasındaki ilişkinin incelenmesi: Advers olay bildirim sistemi kullanılarak yapılan orantısızlık analizi
Association between disease-modifying therapies for multiple sclerosis and cancer reporting: A disproportionality analysis using an adverse event reporting system database
- Tez No: 979578
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP MÜLAYİM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: multipl skleroz, kanser, hastalık modifiye edici tedavi, orantısızlık analizi, advers olay bildirim sistemi, multiple sclerosis, cancer, disease-modifying therapies, disproportionality analysis, adverse event reporting system
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu gözlemsel, kesitsel, vaka-vaka dışı çalışmada, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Advers Olay Bildirim Sistemi (FAERS) veri tabanındaki advers olay bildirim raporları kullanılarak multipl skleroz (MS) hastalık modifiye edici tedavileri (DMT) ile kanser bildirimi arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: FAERS'ten 2004 yılı başından 2024 yılı sonuna kadar olan tüm advers olay raporları kullanılarak, advers olaylar MedDRA standardize sorgulardan“malignite ve tanımlanmamış tümörler”ile alt başlıkları ve sistem organ sınıfından“neoplaziler benign, malign ve belirtilmemiş”başlığının alt gruplarından sadece maligniteyle ilişkili olanlar her DMT için ayrı ayrı incelenmiştir. Yalnızca MS endikasyonu ile FDA onayı bulunan DMT'ler için tüm raporlar dahil edilmiştir; ancak MS dışında da endikasyonlara sahip DMT'ler için yalnızca 'MS' endikasyonu belirtilen raporlar alınarak analiz yapılmıştır. Her bir malignite ve her bir DMT ikili kombinasyonları için orantısızlık analizleri yapılmıştır; raporlama olasılık oranı (ROR) ve orantılı raporlama oranı ile bunların %95 güven aralıkları (GA) hesaplanmıştır. Bulgular: Hiçbir DMT ile genel malignite veya non-hematolojik malignite veya hematolojik malignite bildirimi arasında bir ilişki bulunmamıştır. Alt grup analizlerinde pozitif güvenlik sinyali tespit edilen kanser grupları ROR (%95 GA) değerleri ile; alemtuzumab için non-hodgkin B-hücre lenfoma 6,49 (2,67–15,81), endokrin neoplazileri malign ve belirtilmemiş (NMB) 3,63 (2,09–6,28) ve deri NMB 2,99 (2,00–4,49); fingolimod için deri NMB 4,33 (4,02–4,66), oküler neoplaziler 2,76 (1,66–4,59) ve non-hodgkin T-hücre lenfoma 2,15 (1,57–2,97); kladribin için lösemiler 2,43 (1,43–4,13) ve renal ve üriner sistem NMB 2,18 (1,23–3,86); rituksimab için gastrointestinal NMB 3,13 (1,93–5,06); diğer S1P modülatörleri için deri NMB 2,04 (1,54–2,68); interferon beta-1a için sinir sistemi NMB 2,82 (2,56–3,10), oküler neoplaziler 2,71 (1,90–3,88) ve endokrin NMB 2,45 (2,23–2,69) ve interferon beta-1b için endokrin NMB 2,30 (1,78–2,98) idi. Sonuç: DMT'ler ile genel kanser bildirimi arasında ilişki bulunmamıştır. Ancak, kanser alt grup analizlerinde bazı DMT'ler için pozitif güvenlik sinyalleri tespit edilmiştir. Bu bulgular, güçlü kanıtların olduğu popülasyon temelli çalışmaların gerekliliğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This observational, cross-sectional, case–non-case study aims to investigate the association between multiple sclerosis (MS) disease-modifying therapies (DMT) and cancer reporting using adverse event reports (AER) from the United States Food and Drug Administration (FDA) Adverse Event Reporting System (FAERS). Materials and Methods: Using all AERs of FAERS from the beginning of 2004 to the end of 2024, adverse events were analyzed separately for each DMT according to MedDRA standardized queries of 'malignant and unspecified tumors' and their subcategories, as well as malignancy-related subcategories under the system organ class 'neoplasms benign, malignant and unspecified'. For DMTs approved by the FDA solely for the indication of MS, all reports were included; for DMTs with additional indications, only reports with“MS”as the indication were included. Disproportionality analyses were conducted, and reporting odds ratios (ROR) and proportional reporting ratios with 95% confidence intervals (CI) were calculated. Results: No association was found between any DMT and overall malignancy, non-hematologic malignancy, or hematologic malignancy reporting. Subgroup analyses identified positive safety signals for specific cancer groups with ROR (95% CI) values as follows: for alemtuzumab, non-Hodgkin B-cell lymphoma 6.49 (2.67–15.81), endocrine neoplasms malignant and unspecified (NMU) 3.63 (2.09–6.28), and skin NMU 2.99 (2.00–4.49); for fingolimod, skin NMU 4.33 (4.02–4.66), ocular neoplasms 2.76 (1.66–4.59), and non-Hodgkin T-cell lymphoma 2.15 (1.57–2.97); for cladribine, leukemias 2.43 (1.43–4.13) and renal and urinary tract NMU 2.18 (1.23–3.86); for rituximab, gastrointestinal NMU 3.13 (1.93–5.06); for other S1P modulators, skin NMU 2.04 (1.54–2.68); for interferon beta-1a, nervous system NMU 2.82 (2.56–3.10), ocular neoplasms 2.71 (1.90–3.88), and endocrine NMU 2.45 (2.23–2.69); and for interferon beta-1b, endocrine NMU 2.30 (1.78–2.98). Conclusion: No association was found between DMTs and overall cancer reporting. However, subgroup analyses revealed positive safety signals for some DMTs. These findings highlight the necessity of population-based studies providing robust evidence.