Transversus abdominis plan bloğuna eklenen transversalis fasya plan bloğunun sezaryen sonrası opioid tüketimi ve obstetrik iyileşme kalitesi skorlarına etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of transversalis fascia plane block added to transversus abdominis plane block on post-cesarean opioid consumption and obstetric recovery quality scores
- Tez No: 979662
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AHISKALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sezaryen, Postoperatif Derlenme, Postoperatif Ağrı, Transversalis Fasya Plan Bloğu, Transversus Abdominis Plan Bloğu, İntratekal opioid, ObsQoR-10 T, Cesarean Section, Postoperative Recovery, Postoperative Pain, Transversalis Fascia Plane Block, Transversus Abdominis Plane Block, Intrathecal Opioid, ObsQoR-10 T
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada birincil amaç sezaryen sonrası intratekal morfin (İTM) uygulanan hastalar ile transversalis fasya plan bloğu (TFP) ve transversus abdominis plan (TAP) bloğu birlikte uygulanan hastalar arasında postoperatif 24. saatte obstetrik iyileşme kalitesi skorlarının karşılaştırılmasıdır. Çalışmadaki ikincil amacımız; sezaryen cerrahisi sonrası TFP ve TAP bloğu kombinasyonu uygulanan hastalar ile sezaryen cerrahisi için İTM uygulanan hastalar arasında 24 saatlik opioid tüketimi, ağrı skorları, kurtarıcı analjezik tüketimi ve opioid yan etkileri insidansları arasında fark olup olmadığının araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya yaşları 18-45 arasında değişen spinal anestezi altında sezaryen uygulanan ASA fiziksel skoru II-III olan 100 hasta dahil edildi. Hastalar randomize olarak Grup 1 İTM ve Grup 2 TAP + TFPB olarak eşit iki gruba ayrıldı. Her iki gruba da postoperatif analjezi için aynı protokol uygulandı. Klinik ve demografik veriler toplandı ve analiz edildi. Bulgular: İTM grubundaki hastaların TAP +TFPB grubundakilere göre ilk 4 saat haricinde tüm zaman aralıklarında ölçülen opioid tüketimlerinin, istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde daha az olduğu görüldü(p<0.05). Postoperatif dönem 24. saat ObsQoR-10T skorları İTM grubunda ortalama 91.72 ± 6.46, TAP+ TFPB grubunda ise ortalama 91.56 ± 5.54 olduğu görüldü(p>0.05). İki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilemedi. Sonuç: İlk 4 saat haricindeki tüm zaman aralıklarında İTM grubunda opioid tüketiminin TAP+TFPB grubuna kıyasla daha düşük olduğu ve postoperatif 24. Saat sonunda değerlendirilen ObsQoR-10T skorlarında iki grup arasında kayda değer bir fark bulunamamış olup, iyileşme ve derlenme kalitesi üzerine eşit etkinlikte oldukları sonucu bulunmuştur.Sezaryen operasyonlarında TAP+TFP blok kombinasyonu, postoperatif analjezide özellikle opioid intoleransı durumlarında intratekal opioide alternatif olarak düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Primary aim of this study is to compare the quality of obstetrics recovery scores at postoperative 24th hour between intrathecal morphine administered patients after ceserean section and transversalis fascia plane with transversus abdominis plane administered patients. Our secondary aim in this study is to compare the whether there is a difference in 24 hour opioid consumption, pain scores, rescue analgesic consumption and incidences of opioid Side effects between in patients who administered TFP and TAP treatment after ceserian section surgery and administered ITM for ceserian section surgery patients. Materials and Methods: The study included 100 patients aged 18-45 who underwent cesarean section under spinal anesthesia with an ASA physical score of II-III. Patients were randomly divided into two equal groups: Group I Intrathecal Morphine Spinal Anesthesia (ITM), Group II TAP + TFPB. Same protocol is applied to both groups for postoperative analgesia. Clinical and demographic data were collected and analyzed. Results: Opioid consumption of patients in the ITM group was statistically significantly lower than in TAP + TFPB group patients at all time intervals except the first 4 hours (p<0.05). Postoperative 24th hour ObsQoR-10T scores were found to be 91.72 ± 6.46 on average in the ITM group and 91.56 ± 5.54 on average in the TAP+TFP block group (p>0.05). No statistically significant difference was found between the two groups. Conclusion: Opioid consumption was lower in the ITM group compared to the TAP+TFPB group at any time period except for the first 4 hours, and no significant difference was found between the 2 groups in the ObsQoR-10T scores assessed at the end of the 24th hour postoperatively, and it was concluded that quality of recovery and healing are affected equally by both groups. TAP+TFPB can be considered as an alternative to intrathecal opioid in postoperative analgesia for cesarean section, especially in cases of opioid intolerance.