Kaygı ile duygusal yeme arasındaki ilişkide öz-şefkatin aracılık rolü
The mediating role of self-compassion in the relationship between anxiety and emotional eating
  1. Tez No: 979745
  2. Yazar: İREM ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YELİZ YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Kaygı, Öz duyarlılık, Emotional eating, Anxiety, Self compassion
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, kaygı ile duygusal yeme arasındaki ilişkide öz-şefkatin anlamlı bir aracı rol oynayıp oynamadığını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel araştırma alt türü olan yordayıcı korelasyon modeli kullanılmıştır. Araştırmaya, 18-65 yaş aralığında olan bireyler katılmış ve veriler çevrim içi anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada katılımcılara veri toplama aracı olarak Sosyo-Demografik Bilgi Formu, Beck Anksiyete Ölçeği, Duygusal Yeme Ölçeği, Öz-Şefkat Ölçeği uygulanmıştır. Verilerin analizi IBM SPSS 27 ve PROCESS Macro eklentisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, kaygı ile duygusal yeme arasında doğrudan bir ilişki olabileceğini ortaya koymuştur. Öz-şefkatin kaygı ile duygusal yeme arasındaki ilişkide anlamlı bir aracı rol oynayabileceği gözlemlenmiştir. Ulaşılan bulgular, cinsiyet farklılıklarının da değişkenler arasında anlamlı bir fark yaratabileceğini göstermektedir. Kadınların kaygı ve duygusal yeme davranışları daha yüksek puanlara sahip olabilirken, erkeklerin öz-şefkat düzeylerinin daha fazla olabileceğine ulaşılabilir. Araştırmada, kaygının bireyler üzerinde yeme davranışlarının gözlemlenmesi ve duygusal yeme davranışına etkilerine katkılar sunması hedeflenmiştir. Ek olarak öz-şefkatin kaygı ve duygusal yeme üzerindeki aracı etkisine dair katkılar sunması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine whether self-compassion plays a significant mediating role in the relationship between anxiety and emotional eating. A quantitative research design, specifically the predictive correlation model, was employed in this study. Participants were individuals aged 18–65, and data were collected via an online survey. The data collection instruments included the Sociodemographic Information Form, Beck Anxiety Inventory, Emotional Eating Scale, and Self-Compassion Scale. Data analysis was conducted using IBM SPSS 27 and the PROCESS Macro plugin. The findings indicated a potential direct relationship between anxiety and emotional eating. It was also observed that self-compassion may play a significant mediating role in the relationship between anxiety and emotional eating. The results suggest that gender differences might create significant variations among the variables. Women may exhibit higher levels of anxiety and emotional eating, whereas men may show higher levels of self-compassion. The study contributes to understanding the impact of anxiety on individuals' eating behaviors and its effects on emotional eating. Additionally, it provides insights into the mediating role of self-compassion on the relationship between anxiety and emotional eating.