Eğitimin çevresel kalite üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri: OECD ülkeleri için panel kantil analizi
Direct and indirect effects of education on environmental quality: Panel quantile analysis for OECD countries
- Tez No: 979793
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN EYGÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik büyüme, Eğitim, Yenilenebilir enerji, Çevresel sürdürülebilirlik, Economic growth, Education, Renewable energy, Sustainable environment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
Özet
Çevresel kalite, insan sağlığı ve sürdürülebilir kalkınma için kritik bir öneme sahiptir. Çevresel kalitenin iyileştirilmesi, çevresel faktörlerin kapsamlı bir analizini ve bu faktörler arasındaki etkileşimlerin doğru şekilde değerlendirilmesini gerektirmektedir. Eğitimin farklı kanallar üzerinden çevresel kaliteyi etkileyebileceği varsayımından hareketle bu çalışmada, eğitimin çevresel kalite üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkileri araştırılmıştır. Çalışmada STIRPAT modeli, enerji tüketimi ve eğitim ile genişletilerek kullanılmıştır. OECD ülkelerine ait 1995-2022 dönemi yük kapasitesi faktörü, ekonomik büyüme, patent başvuruları, kentsel nüfus yoğunluğu, yenilenebilir enerji tüketimi ve eğitim endeksi yıllık verilerinin kullanıldığı çalışmada kantil regresyon yönteminden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde, çevresel kalitenin düşük ve yüksek olduğu kantillerde, eğitimin çevresel kalite üzerindeki doğrudan etkisinin pozitif ve istatistiki olarak anlamlı, orta kantillerde bu etkinin istatistiki olarak anlamsız olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca eğitimin enerji tüketimi ve ekonomik büyüme üzerinden çevresel kaliteyi pozitif ve istatistiki olarak anlamlı bir şekilde etkilediği belirlenmiştir. Ancak bu dolaylı etkilerin büyüklüklerinin ve anlamlılıklarının kantiller arasında farklılık gösterdiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Environmental quality is of critical importance for human health and sustainable development. Improving environmental quality requires a comprehensive analysis of environmental factors and an accurate assessment of the interactions between these factors. Based on the assumption that education can affect environmental quality through different channels, this study investigated the direct and indirect effects of education on environmental quality. In the study, the STIRPAT model was used by extending it with energy consumption and education. The quantile regression method was used in the study using annual data on load capacity factor, economic growth, patent applications, urban population density, renewable energy consumption, and education index for the period 1995-2022 for OECD countries. As a result of the findings, it was determined that the direct effect of education on environmental quality was positive and statistically significant in quantiles where environmental quality was low and high, and this effect was statistically insignificant in medium quantiles. It was also determined that education positively and statistically significantly affected environmental quality through energy consumption and economic growth. However, it was observed that the magnitudes and significance of these indirect effects differed between quantiles.