Görsel sanatlar dersinde ortaokul öğrencilerinin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerinin çeşitli değişkenlerle incelenmesi
Examination of secondary school students' reflective skills towards problem solving in visual art course with various variables
  1. Tez No: 979794
  2. Yazar: EREN DEMİRBAGA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET EMİN KAYSERİLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: yansıtıcı düşünme, problem çözme, ortaokul öğrencileri, çeşitli değişkenler, reflective thinking, problem solving, middle school students, various variables
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı; Görsel Sanatlar dersinde ortaokul öğrencilerinin problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerinin çeşitli değişkenlerle incelenerek, bu değişkenlerin herhangi bir etkisinin olup olmadığını belirlemektir. Yöntem: Ortaokul öğrencilerinin görsel sanatlar dersine yönelik problem çözmeye dayalı yansıtıcı düşünme becerilerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırma, nicel araştırma paradigması çerçevesinde tarama deseni kullanılarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evren ve örneklemi oluşturulurken amaçlı örneklem tekniklerinden biri olan seçkisiz örnekleme yöntemi kullanılmış bu doğrultuda devlet okullarında öğrenim gören Kars ili Merkez ilçesinde 7 farklı ortaokulda 211'i kız öğrenci, 172'si erkek öğrenci olmak üzere toplam 383 öğrenciye ulaşılmıştır. Bulgular: Araştırmanın bulgularına bakıldığına öğrencilerin demografik değişkenleri açısından cinsiyet değişkenine göre problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerisinin anlamlı olarak farklılaştığını erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla yansıtıcı düşünme becerisi puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Sınıf değişkeni açısından 5. sınıf öğrencilerinin diğer sınıflara kıyasla daha düşük puanlar aldığı gözlemlenmiştir. Bu durumun, öğrencilerin yaşlarına bağlı bilişsel gelişim düzeyleri ve eğitimsel yeterlilikleriyle ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Sonuç: Öğrencilerin aile gelir düzeyi durumlarının ise problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerine fark yaratmadığı görülmüştür. Bir diğer değişken olan kardeş sayısının da problem çözmeye yönelik yansıtıcı düşünme becerilerine etki etmediği görülmüştür. Etki oranı olarak en yüksek veri sınıf düzeyleri ve anne- babanın eğitim düzeyleri olduğu görüşmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The purpose of this study is to examine middle school students' reflective thinking skills toward problem solving in the Visual Arts course through various variables and to determine whether these variables have any effect. Method: This study, which aims to determine middle school students' reflective thinking skills based on problem solving in the Visual Arts course, was designed using a survey model within the framework of the quantitative research paradigm. In forming the population and sample of the study, the random sampling method, one of the purposive sampling techniques, was used. Accordingly, a total of 383 students , 211 female and 172 male, studying in seven different public middle schools located in the central district of Kars province were reached. Findings: According to the findings of the study, students' reflective thinking skills toward problem solving differed significantly in terms of the gender variable. It was observed that male students had higher reflective thinking skill scores compared to female students. Regarding the grade level variable, 5th-grade students were found to have lower scores compared to students in other grades. This may be related to students' cognitive development levels and educational competencies associated with their age. Result: It was found that students' family income levels did not create any difference in their reflective thinking skills toward problem solving. Similarly, the number of siblings was also found to have no effect on students' reflective thinking skills toward problem solving. Among the examined variables, grade level and parents' education levels showed the highest effect rates. However, the education level of the father was found to have no significant effect on students' reflective thinking skills toward problem solving.