Deneysel ovaryan hiperstimulasyon sendromu (OHSS) modelinde Quercetin ve Cabergolin'in etkilerinin overlerde yapısal ve biyokimyasal düzeyde karşılaştırılması
Comparison of the effects of Quercetin and Cabergoline on the structural and biochemical levels of the ovaries in an experimental ovarian hyperstimulation syndrome (OHSS) model
  1. Tez No: 979861
  2. Yazar: OKŞAN UYAR GAZEZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN GÖKÇİMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Histoloji, Kuersetin, Over hiperstimülasyon sendromu, Üreme, Histology, Quercetin, Ovarian hyperstimulation syndrome, Reproduction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma OHSS oluşturulmuş ratlarda Quercetin ve Cabergolin'in overlerde yapısal ve biyokimyasal etkilerini incelemek ve karşılaştırmak amacı ile yapıldı. Gereç ve Yöntem: İmmatür dişi 22 günlük 30-50 gr, 42 adet Wistar albino türü dişi sıçan rastgele 6 gruba (Kontrol, OHSS, Quercetin, Cabergolin, Quercetin uygulanmış OHSS modeli, Cabergolin uygulanmış OHSS modeli) ayrıldı. Sol ovaryum dokuları morfolojik olarak ovaryum ağırlık ve çapı ölçümü ile, histolojik olarak H&E ve VEGF, PEDF, COX-2 için immünohistokimyasal yöntemler ile değerlendirildi. Evans Blue ile vasküler permeabilite ölçümü spektrofotometrik olarak yapıldı, serum Tnf-Alfa ve Estradiol seviyeleri ELISA yöntemi ile belirlendi. Sağ ovaryumlardan dokuda TAS ve TOS analizi yapıldı. Verilerin analizinde One Way ANOVA ve Kruskal Wallis testleri kullanıldı, alt grup analizleri Games-Howell post hoc testi ve Dunn's post hoc testi ile yapıldı. Bulgular: OHSS grubu ovaryumlarında ağırlık ve çapın diğer gruplara göre belirgin şekilde artmış olduğu gözlendi. Bu artışa rağmen Cabergolin ve Quercetin uygulanan tedavi gruplarıyla arasında farklılık gözlenmedi. OHSS grubunda gelişmekte olan foliküllerin ve graaf foliküllerin azalması ile birlikte korpus luteum, kistik ve atretik foliküllerin arttığı gözlendi. Deney grupları ile OHSS grubu arasında folikül değişiklikleri açısından sayısal farklılık varken istatistiksel fark gözlenmedi. İmmünhistokimya sonuçlarına göre, OHSS grubunda granüloza hücrelerinde VEGF ve COX-2 artışı görülürken PEDF seviyelerinin düştüğü belirlendi. OHSS ile tedavi uygulanan gruplar arasında VEGF ve COX-2 açısından fark bulunmazken PEDF artışı bakımından OHSS+Cabergolin grubu etkin bulundu. Çalışmamızda, vasküler permeabilitenin azaltılmasında OHSS+Quercetin grubunun, OHSS+Cabergolin grubuna göre istatistiksel olarak daha etkili olduğu belirlenmiştir. Çalışma bulgularımıza göre, TNF-α ekspresyonunun baskılanmasında OHSS + Cabergolin grubunun, OHSS + Quercetin grubuna göre daha etkili olduğu belirlenmiştir. Estradiol düzeyleri, OHSS + Quercetin grubunda, OHSS + Cabergolin grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulunmuştur. Sonuçlar: Bu çalışmada, Quercetin'in vasküler permeabiliteyi azaltma açısından Cabergolin'e göre daha etkili olduğu gözlemlenmiştir. Diğer değerlendirme parametrelerinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamış olsa da, Quercetin'in OHSS semptomlarını hafifletici etkisi dikkat çekicidir. Elde edilen bulgular, Quercetin'in terapötik potansiyeline işaret etmekle birlikte, bu etkinin daha net ortaya konulabilmesi için ileri düzey, geniş örneklemli ve kontrollü çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to investigate and compare the structural and biochemical effects of Quercetin and Cabergolin on ovaries in rats with OHSS. Materials and Methods: Forty-two female Wistar albino rats between 30–50 g at 22 days of age were randomly divided into six groups (Control, OHSS, Quercetin, Cabergolin, OHSS model treated with Quercetin, OHSS model treated with Cabergolin). Left ovarian tissues were evaluated morphologically by measuring ovarian weight and diameter, and histologically by immunohistochemical methods for H&E, VEGF, PEDF, and COX-2. Vascular permeability was measured spectrophotometrically using Evans Blue, and serum Tnf-alpha and estradiol levels were determined by the ELISA method. TAS and TOS analyses were performed on tissue from the right ovaries. One-way ANOVA and Kruskal-Wallis tests were used for data analysis, and subgroup analyses were performed using the Games-Howell post hoc test and Dunn's post hoc test. Results: The OHSS group showed a significant increase in ovarian weight and diameter compared to other groups. Despite this increase, no difference was observed between the treatment groups receiving Cabergoline and Quercetin. In the OHSS group, a decrease in developing follicles and Graafian follicles was observed, along with an increase in corpus luteum, cystic, and atretic follicles. There was a numerical difference between the experimental groups and the OHSS group in terms of follicular changes, but no statistical difference was observed. According to immunohistochemistry results, an increase in VEGF and COX-2 was observed in granulosa cells in the OHSS group, while PEDF levels were found to be decreased. While there was no difference between the groups treated with OHSS in terms of VEGF and COX-2, the OHSS+Cabergolin group was found to be effective in terms of PEDF increase. In our study, it was determined that the OHSS+Quercetin group was statistically more effective than the OHSS+Cabergolin group in reducing vascular permeability. According to our findings, the OHSS + Cabergolin group was more effective than the OHSS + Quercetin group in suppressing TNF-α expression. Estradiol levels were found to be significantly lower in the OHSS + Quercetin group compared to the OHSS + Cabergolin group. Conclusions: In this study, it was observed that Quercetin was more effective than Cabergolin in reducing vascular permeability. Although no statistically significant difference was detected in other evaluation parameters, Quercetin's effect in alleviating OHSS symptoms is noteworthy. The findings indicate Quercetin's therapeutic potential; however, further advanced, large-scale, and controlled studies are required to more clearly demonstrate this effect.