Sosyolojik düşüncenin gelişiminde Saint Simon'un rolü ve dine yaklaşımı
Saint Simon's role in the development of sociological thought and his approach to religion
  1. Tez No: 979860
  2. Yazar: VEDAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÜLKER SHAHAVATOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Felsefe, Din, Sociology, Philosophy, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din, Toplum, Sosyoloji, Endüstri, Saint-Simon, Din sosyolojisi, Endüstri toplumu, Toplumsal sınıf, İşçi sınıfı, Religion, Society, Sociology, Industry, Saint-Simon, Religious sociology, Industry society, Working class
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Bilim Dalı
Özet
SOSYOLOJİK DÜŞÜNCENİN GELİŞİMİNDE SAINT SIMON'UN ROLÜ VE DİNE YAKLAŞIMI ÖZET Bu çalışmada; sosyolojinin bir disiplin olarak ortaya çıkış sürecinde önemli katkılarda bulunan Claude Henri de Saint-Simon'un sosyolojik düşüncenin gelişimine etkisi ve dine olan yaklaşımı incelenmiştir. Tarihsel ve sosyolojik bağlam çerçevesinde, Saint-Simon'un hayatı, eserleri, düşünceleri ve etkisi kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Avrupa'da, özellikle 14. yüzyılın sonlarından itibaren yaşanan büyük toplumsal dönüşümler, birçok alanda önemli gelişmelere yol açmış; bu gelişmeler, yeni bilimlerin doğuşuna zemin hazırlamıştır. Aydınlanma düşüncesi ve devrimlerle şekillenen bu süreçte Saint-Simon, toplumsal değişimin ortaya çıkardığı sorunlara çözüm arayışlarıyla öne çıkmış; toplumun yapısını bilimsel bir yaklaşımla inceleyerek sosyoloji biliminin temellerinin atılmasına katkı sunmuştur. Saint-Simon'un toplumu üretim merkezli olarak değerlendirmesi, üretim temelli toplum ve sınıf anlayışı geliştirmesi ve toplumun ihtiyaçlarını açıklamaya yönelik çabaları, onu klasik sosyolojinin öncülerinden biri haline getirmiştir. Çalışmada, Saint-Simon'un sanayi toplumu, üretim ilişkileri, sınıf yapısı, toplumsal düzen, ilerleme anlayışı ve ahlaki yapı üzerine geliştirdiği fikirlerle sosyoloji disiplininin oluşumuna; Reform, Protestanlık, Katoliklik ve Yeni Hristiyanlık düşüncesine dair görüşleri çerçevesinde, modern toplumda dinin toplumsal konumu ve işlevine ilişkin değerlendirmeleri din sosyolojisine etkisi bağlamında ele alınmıştır. Araştırmanın temel argümanı, Saint-Simon'un bilim, üretim ve ahlak ilkelerini bütünleştiren yaklaşımıyla hem endüstriyel toplumu yeniden örgütlemeye yönelik özgün bir model geliştirdiği hem de dinin toplumsal işlevini yeniden tanımlayarak din sosyolojisinin gelişimine zemin hazırladığıdır. Bu bağlamda, Saint-Simon'un düşünceleri, modern sosyolojinin pozitivist yönelimine ilham vermiş; toplumsal ilerlemenin bilgi, üretim ve ahlaki sorumluluk çerçevesinde geliştirdiği düşünceleriyle de kendisinden sonraki düşünürleri etkilemiştir. Son olarak, vefatından sonra onun düşüncelerini geliştiren ve devam ettiren öğrencilerinin düşünceleri bağlamında, Saint-Simoncu düşüncenin etkisinin zamanla nasıl düşünsel bir mirasa dönüştüğü ortaya konmuştur. Bu çalışma, Saint-Simon'un sosyolojik düşüncenin gelişimindeki konumunu tarihsel, felsefi ve sosyolojik bağlamda tespit etmeyi; onun modern sosyolojinin teorik temellerine, endüstriyel toplum anlayışına ve dinin toplumsal işlevine yönelik kuramsal katkılarını sistematik biçimde ortaya koymayı; ayrıca Türkiye'de bu alanda yapılan araştırmalara yeni veriler ve özgün değerlendirmeler sunarak bu alandaki literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SAINT SIMON'S ROLE IN THE DEVELOPMENT OF SOCIOLOGICAL THOUGHT AND HIS APPROACH TO RELIGION ABSTRACT This study examines the influence of Claude Henri de Saint-Simon, a prominent figure in the emergence of sociology as a discipline, on the development of sociological thought and his approach to religion. Within a historical and sociological framework, Saint-Simon's life, works, ideas, and influence are analyzed in depth. In Europe, particularly from the late 14th century onwards, major social transformations led to significant developments in many fields, laying the groundwork for the birth of new sciences. In this process, shaped by Enlightenment thought and revolutions, Saint-Simon stood out with his search for solutions to the problems brought about by social change. By analyzing the structure of society through a scientific perspective, he contributed to laying the foundations of sociology. Saint-Simon's evaluation of society as production-centered, his development of a class and society model based on production, and his efforts to explain social needs placed him among the pioneers of classical sociology. The study addresses Saint-Simon's contributions to the formation of sociology through his ideas on industrial society, production relations, class structure, social order, the concept of progress, and moral structure, as well as his views on Reform, Protestantism, Catholicism, and the concept of“New Christianity,”which provide evaluations of the social position and function of religion in modern society, within the context of their impact on the sociology of religion. The central argument of the research is that Saint-Simon, by integrating the principles of science, production, and morality, not only developed an original model for the reorganization of industrial society but also redefined the social function of religion, thereby laying the groundwork for the development of the sociology of religion. In this regard, Saint-Simon's thought inspired the positivist orientation of modern sociology and influenced subsequent thinkers with his vision of social progress grounded in knowledge, production, and moral responsibility. Finally, the study reveals how Saint-Simonian thought transformed over time into an intellectual legacy through the ideas of his students, who developed and continued his work after his death. This study aims to identify Saint-Simon's position in the development of sociological thought within historical, philosophical, and sociological contexts; to systematically present his theoretical contributions to the foundations of modern sociology, the concept of industrial society, and the social function of religion; and to contribute to the literature in this field in Turkey by providing new data and original evaluations.