Bebek ve çocuk ürünlerine yönelik sosyal medya pazarlamasında kullanılan duygusal çekicilik unsurları ve tüketici yorumları
Emotional appeal elements used in social media marketing of baby and children's products and consumer comments
- Tez No: 979925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUDE YASEMİN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Duygusal çekicilik, Çevrimiçi tüketici yorumları, Emotional appeal, Online consumer reviews
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Kurumları İşletmeciliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez, YouTube'da yayınlanan bebek ve çocuk ürünleri reklamlarını ve bu reklamlara yapılan kullanıcı yorumlarını inceleyerek, duygusal çekicilik unsurlarının nasıl işlediğini ortaya koymaktadır. Çalışmanın önemi, dijital reklamcılığın hızla artan etkisi ve ebeveynlerin sosyal medyada edindikleri deneyimlerin satın alma kararları üzerindeki belirleyici rolünden kaynaklanmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın temel amacı, reklamlarda kullanılan duygusal öğelerin kullanıcı tepkileriyle nasıl ilişkilendiğini ortaya koymaktır. Araştırmada içerik analizi yöntemi kullanılmış, seçilen reklam videoları ve bunlara yapılan yorumlar çözümlenmiştir. Tematik analiz sonuçlarına göre“Sevinç, Mutluluk”temasının öne çıktığı ancak kullanıcı yorumlarının farklı duygusal kategorilere dengeli biçimde dağıldığı belirlenmiştir. Ki-kare testi de bu dağılımın istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediğini ortaya koymuştur. Kelime analizlerinde markaların ve ürün kategorilerinin yoğun biçimde tekrarlandığı, reklam metinlerinde marka–kategori çift kodlamasının öne çıktığı saptanmıştır. Eş-görünüm ağları ise müzikal öğelerin pozitif duygularla güçlü bağlar kurduğunu ve hatırlanabilirlik açısından kritik rol oynadığını göstermektedir. Sonuç olarak, çalışma duygusal çekiciliklerin, özellikle müzikal unsurlar ve pozitif duyguların, marka çağrışımı ve mesaj hatırlanabilirliği üzerinde güçlü bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, pazarlama stratejilerinde çok boyutlu duygusal tasarımların önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines advertisements for baby and child products published on YouTube, along with user comments on these advertisements, to reveal how elements of emotional appeal function. The significance of the study arises from the rapidly increasing impact of digital advertising and the decisive role of parents' experiences on social media in shaping their purchasing decisions. Within this framework, the main objective of the study is to determine how the emotional elements used in advertisements are related to user responses. The research employs the content analysis method, analyzing selected advertisement videos and the comments made on them. According to the results of the thematic analysis, the theme of“Joy and Happiness”stands out; however, user comments are found to be evenly distributed across different emotional categories. The chi-square test indicates that this distribution does not show a statistically significant difference. Word analyses reveal a frequent repetition of brand names and product categories, highlighting the prominence of brand–category double coding in the advertisement texts. Co-occurrence network analyses show that musical elements establish strong connections with positive emotions and play a critical role in enhancing memorability. In conclusion, the study demonstrates that emotional appeals—particularly musical components and positive emotions—have a strong influence on brand association and message recall. The findings emphasize the importance of multidimensional emotional design in marketing strategies.