Tinnitusu olan hastalarda betahistinin vestibulo-oküler refleks (VOR) kazancına etkisi
The effect of betahistine on vestibulo-ocular reflex (VOR) gain in patients with tinnitus
  1. Tez No: 979926
  2. Yazar: ÖZKAN TEZGEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALİL ERDEM ÖZEL, DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDEM KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Tinnitus, vestibulo-oküler refleks, betahistin, video head impulse test, Tinnitus, vestibulo-ocular reflex, betahistine, video head impulse test
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kocaeli Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, subjektif tinnituslu hastalarda betahistin tedavisinin odyovestibüler testler (saf ses odyometri, video head impulse test [vHIT]) ile kantitatif olarak değerlendirilmesi ve tedavi sonrası vestibülo-oküler refleks (VOR) kazançlarında artış olup olmadığının, ayrıca tinnitus şiddetindeki değişimin Tinnitus Handicap Inventory (THI) anketi ile belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma 15.10.2024–15.05.2025 tarihleri arasında Kocaeli Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları polikliniğine başvuran, aktif vestibüler hastalığı bulunmayan, son bir ay içerisinde betahistin tedavisi almamış ve subjektif tinnitus şikâyeti olan 53 hasta üzerinde prospektif gözlemsel olarak yürütüldü. Tüm hastalara anamnez ve muayene sonrasında saf ses odyometri, vHIT ve gerektiğinde radyolojik tetkikler yapıldı. Çalışmaya dahil olan hastalara bir ay boyunca betahistin (24 mg tablet, günde 2 kez, toplam 48 mg/gün) tedavisi verildi. Başvuru anında ve tedavi bitiminde saf ses odyometri, vHIT ve THI anketi uygulanarak tedavi öncesi ve sonrası sonuçlar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya 23'ü (%43,4) kadın ve 30'u (%56,6) erkek olmak üzere toplam 53 hasta dahil edildi. Yaş ortalaması 50,65 ± 13,02 (18–72) idi. Tinnitus lateralitesi 12 (%22,6) hastada sağ, 14 (%26,4) hastada sol, 27 (%50,9) hastada bilateral olarak saptandı. THI skorlarında ve grade değerlerinde tedavi sonrası istatistiksel olarak anlamlı azalma görüldü (p<0,05). vHIT ile değerlendirilen semisirküler kanal VOR kazançları arasında yalnızca sağ lateral semisirküler kanal VOR kazancında istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı (p<0,05); diğer kanallardaki değişiklikler anlamlı bulunmadı. Sonuç: Betahistin tedavisi, subjektif tinnituslu hastalarda tinnitus şiddetini azaltmakta ve yaşam kalitesini iyileştirmektedir. Bununla birlikte, tedavinin VOR kazancına etkisi yalnızca sağ lateral semisirküler kanal düzeyinde anlamlı bulunmuş, diğer kanallar üzerinde belirgin bir etkisi gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to quantitatively evaluate the effect of betahistine treatment on vestibulo-ocular reflex (VOR) gain in patients with subjective tinnitus using audiovestibular tests (pure-tone audiometry and video head impulse test [vHIT]), and to determine whether tinnitus severity improved following treatment as assessed by the Tinnitus Handicap Inventory (THI). Materials and Methods: This prospective observational study included 53 patients who presented to the Otorhinolaryngology outpatient clinic of Kocaeli City Hospital between October 15, 2024, and May 15, 2025, with subjective tinnitus, no active vestibular disorder, and no history of betahistine use within the previous month. All patients underwent detailed history-taking, otoscopic and neurological examinations, pure-tone audiometry, and vHIT; radiological imaging was performed when clinically indicated. The patients included in the study received oral betahistine (24 mg tablet, twice daily, total 48 mg/day) for one month. Pure-tone audiometry, vHIT, and THI were administered at baseline and after one month of treatment, and pre- and post-treatment results were compared. Results: Of the 53 patients included, 23 (43.4%) were female and 30 (56.6%) were male, with a mean age of 50.65 ± 13.02 years (range: 18–72). Tinnitus was right-sided in 12 patients (22.6%), left-sided in 14 (26.4%), and bilateral in 27 (50.9%). Following one month of betahistine therapy, THI scores and grades were significantly reduced compared to baseline (p<0.05), indicating a significant improvement in tinnitus severity. vHIT results demonstrated a statistically significant increase only in the right lateral semicircular canal VOR gain (p<0.05), whereas changes in other semicircular canal gains were not statistically significant. Conclusion: Betahistine treatment significantly reduced tinnitus severity and improved patient-reported outcomes. However, its effect on VOR gain was limited to the right lateral semicircular canal, suggesting that the therapeutic benefit of betahistine may not primarily involve modulation of peripheral vestibular function.