Yönetici hemşirelerin hizmetkar liderlik davranışlarının hemşirelerin örgütsel bağlılıkları ile iş doyumu üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of the effects of servant leadership behaviors of executive nurses on organizational commitment and job satisfaction of nurses
  1. Tez No: 979953
  2. Yazar: GÜLNUR TANIRVERDİYEVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAN DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hastaneler, Nursing, Health Care Management, Hospitals
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane hemşireleri, Hastane yönetimi, Nursing staff-hospital, Hospital administration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, hemşirelerin hizmetkâr liderlik algıları ile örgütsel bağlılık ve iş doyumu düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemek ve demografik değişkenlerin bu ilişkiler üzerindeki etkilerini belirlemektir. Çalışma, nicel araştırma yöntemine dayalı olarak yürütülmüş ve veri toplamak amacıyla Hizmetkâr Liderlik Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Minnesota İş Doyumu Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulguları, hemşirelerin genel olarak yüksek hizmetkâr liderlik algısına sahip olduklarını ve özellikle vizyon, güçlendirme ile fedakârlık boyutlarının örgütsel bağlılık ve iş doyumu ile anlamlı biçimde ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Korelasyon analizlerinde, hizmetkâr liderliğin alt boyutlarının örgütsel bağlılık ve iş doyumu ile pozitif yönde ilişkili olduğu saptanmıştır. Regresyon analizlerinde, fedakârlık boyutunun örgütsel bağlılık üzerinde anlamlı etkisi bulunurken, iş doyumu üzerinde vizyon ve fedakârlık boyutlarının belirleyici olduğu belirlenmiştir. Ancak hizmetkâr liderliğin toplam puanının iş doyumunu negatif etkileyebildiği de tespit edilmiştir. Demografik değişkenler incelendiğinde, meslekte toplam çalışma süresi ve kurumda geçirilen sürenin, örgütsel bağlılık ve iş doyumu üzerinde pozitif etkiler yarattığı, cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim düzeyine göre ise anlamlı bir farklılık gözlenmediği tespit edilmiştir. Ayrıca, özel hastanede çalışan hemşirelerin iş doyumu ve bağlılık düzeylerinin kamu hastanelerine kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonuçları, sağlık kurumlarında liderlik yaklaşımlarının ve kurumsal faktörlerin çalışanların memnuniyeti ile kuruma olan bağlılıklarını artırmada kritik bir rol oynadığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the relationships between nurses' perceptions of servant leadership and their levels of organizational commitment and job satisfaction, and to determine the effects of demographic variables on these relationships. The study was conducted using a quantitative research method, and the Servant Leadership Scale, Organizational Commitment Scale, and Minnesota Job Satisfaction Scale were used for data collection. The research findings reveal that nurses generally have high perceptions of servant leadership, and that the dimensions of vision, empowerment, and sacrifice, in particular, are significantly related to organizational commitment and job satisfaction. Correlation analyses revealed that the sub-dimensions of servant leadership are positively related to organizational commitment and job satisfaction. Regression analyses revealed that the sacrifice dimension has a significant effect on organizational commitment, while the vision and sacrifice dimensions are determinants of job satisfaction. However, it was also determined that the total score of servant leadership can negatively affect job satisfaction. An examination of demographic variables revealed that total length of service and length of time at the institution had positive effects on organizational commitment and job satisfaction, while no significant differences were observed based on gender, age, marital status, or education level. Furthermore, nurses working in private hospitals had higher levels of job satisfaction and commitment compared to those working in public hospitals. The results of the study reveal that leadership approaches and institutional factors in healthcare institutions play a critical role in increasing employee satisfaction and commitment to the institution.