Muhasebe mesleğinde dijital dönüşüm bağlamında teknostres ve verimlilik ilişkisi: Meslek mensuplarının dijital okuryazarlığının rolü
The relationship between technostress and productivity in the context of digital transformation in the accounting profession: The mediating role of digital literacy
- Tez No: 979952
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜLÜMSER ÜNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Muhasebede dijital dönüşüm, teknostres, dijital muhasebe okuryazarlığı, verimlilik, Digital transformation in accounting, technostress, digital accounting literacy, productivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finans Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe ve Denetim Bilim Dalı
Özet
Ülkemizde muhasebe mesleğinde yaşanan dijital dönüşüm çerçevesinde meslek mensuplarda dijital okuryazarlık düzeyi ve teknolojiye ilişkin algılar mesleğe ilişkin yönelimlerini etkilemektedir. Bu araştırmada muhasebe meslek mensupları tarafından algılanan teknostres düzeyinin verimliliklerine etkisinde dijital okuryazarlığın aracı rolünün araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda Türkiye genelinde faaliyet gösteren 396 muhasebe meslek mensubuna anket uygulanmıştır. Uygulanan anket formu Demografik Bilgi Formu, İşyerinde Teknostres Ölçeği, Dijital Muhasebe Okuryazarlığı Ölçeği ve Çalışan Verimliliği Ölçeği olmak üzere 4 bölümden oluşmaktadır. Araştırma verilerinin analizi SPSS 26.00 ve Smart PLS 4 kullanılarak yapılmıştır. Hipotezlerin test edilmesi için kısmi en küçük kareler yöntemi çerçevesinde Yapısal Eşitlik Modellemesi yapılmıştır. Değişkenlerin demografik özellik grupları arasında farklılaşma durumunu belirlemek için Bağımsız Örneklem t-test, ANOVA ve Post Hoc testlerinden Tukey Test kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre muhasebe meslek mensuplarının sahip olduğu teknostres düzeyleri, dijital muhasebe okuryazarlık ve verimlilik düzeylerini azaltmaktadır. Bununla birlikte dijital muhasebe okuryazarlık düzeyinin verimliliği artırdığı belirlenmiştir. Aracı rol için yapılan analiz sonuçlarında, muhasebe meslek mensuplarının teknostres düzeylerinin verimliliğe etkisinde dijital muhasebe okuryazarlığın aracı rol üstlendiği tespit edilmiştir. Diğer taraftan kadın meslek mensuplarının teknostres düzeyleri erkeklerden yüksek iken, dijital muhasebe okuryazarlık düzeyleri düşüktür. Yaşın artışına bağlı olarak meslek mensuplarının teknostres düzeyleri artarken, dijital muhasebe okuryazarlık ve verimlilik düzeyleri azalmaktadır. Lisans mezunu meslek mensuplarının teknostres düzeyleri lisansüstü mezunlarından yüksek, dijital muhasebe okuryazarlık ve verimlilik düzeylerinin ise düşük olduğu görülmüştür. Mevcut işletmede çalışma süresi ve mesleki kıdemin artışına bağlı olarak meslek mensuplarının teknostres düzeylerinin arttığı ve verimlilik düzeylerinin ise azaldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Within the framework of the ongoing digital transformation in the accounting profession in Türkiye, accountants' levels of digital literacy and their perceptions of technology influence their professional orientations. This study aims to investigate the mediating role of digital literacy in the effect of technostress on accountants' productivity. To this end, a survey was administered to 396 accounting professionals operating across Türkiye. The questionnaire consisted of four sections: a Demographic Information Form, the Workplace Technostress Scale, the Digital Accounting Literacy Scale, and the Employee Productivity Scale. Research data were analysed using SPSS 26.00 and Smart PLS 4. Structural Equation Modelling (SEM) was employed within the framework of the partial least squares method to test the hypotheses. Independent Samples t-tests, ANOVA, and Tukey's Post Hoc tests were used to determine differences among demographic groups. The findings indicate that accountants' levels of technostress reduce both their digital accounting literacy and their productivity, whereas higher levels of digital accounting literacy increase productivity. Mediation analysis further revealed that digital accounting literacy serves as a mediator in the relationship between technostress and productivity. Additionally, female professionals were found to have higher levels of technostress and lower levels of digital literacy compared to their male counterparts. With increasing age, technostress levels rise while digital literacy and productivity decline. Moreover, accountants holding only undergraduate degrees exhibited higher technostress levels and lower digital literacy and productivity compared to those with graduate degrees. Finally, longer tenure in the current organization and greater professional seniority were associated with higher technostress levels and lower productivity.