Semptomatik diz osteoartriti tedavisinde geniküler arter embolizasyonunun etkinliğinin klinik ve görüntüleme bulgularıyla değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of genicular artery embolization in the treatment of symptomatic knee osteoarthritis using clinical and imaging findings
  1. Tez No: 980141
  2. Yazar: HACI İBRAHİM EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SADIK AHMET UYANIK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diz Osteoartriti, Geniküler Arter Embolizasyonu, Manyetik Rezonans Görüntüleme, Genicular Artery Embolization, Knee Osteoarthritis, Magnetic Resonance Imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Etlik Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı semptomatik diz osteoartriti tedavisinde uygulanan geniküler arter embolizasyonunun etkinliğini ve güvenliğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Ocak 2024 ile Mayıs 2025 tarihleri arasında geniküler arter embolizasyonu (GAE) uygulanan semptomatik diz osteoartriti olan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Çalışmada, GAE uygulanan 28 hasta (30 diz) ile yalnızca standart ev egzersiz programı verilen 26 hasta (30 diz) karşılaştırıldı. Ağrı ve fonksiyonel durum, tedavi öncesi ve 1. ay, 3. ay ve 6. ay takiplerinde Vizüel Analog Skala (VAS) ve Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) kullanılarak değerlendirildi. Tedavi öncesi ve 6. ay takiplerinde elde edilen diz manyetik rezonans (MR) görüntüleri üzerinden Whole-Organ Magnetic Resonance Imaging Score (WORMS) sistemi kullanılarak yarı kantitatif analiz gerçekleştirildi. Bulgular: VAS ve toplam WOMAC skorlarında embolizasyon sonrası anlamlı iyileşme saptanmıştır. Ortalama VAS skoru tedavi öncesi 8,00±0,95 iken, 1., 3. ve 6. aylarda sırasıyla 3,03±0,81, 3,43±0,68 ve 3,97±0,76 olarak ölçülmüştür (tümü için p<0,001). Benzer şekilde, ortalama WOMAC toplam skoru 64,13±12,02'den 31,77±6,72, 32,10±6,29 ve 33,13±7,17'ye gerilemiştir (tümü için p<0,001). Kontrol grubunda da VAS ve WOMAC skorlarında takip süresince kısmi azalma gözlenmiş olmakla birlikte, bu iyileşme GAE grubuna kıyasla belirgin düzeyde daha sınırlı kalmıştır (p<0,05). Etki büyüklüğü analizleri, ağrı kontrolü ve fonksiyonel iyileşme açısından embolizasyon grubunda daha güçlü klinik yanıt elde edildiğini ortaya koymuştur (VAS için r=0,851 ve WOMAC için r=0,912). MR değerlendirmesinde, başvuru ve 6. ay kıkırdak skorları GAE grubunda benzer kalırken, kontrol grubunda anlamlı artış gösterdi (p=0,008). En belirgin değişiklik sinovit skorlarında görüldü; 6. ayda işlem grubunda kontrol grubuna kıyasla sinovit skorlarında daha fazla azalma saptandı (p=0,002). İşlem grubunda en sık gözlenen advers olay ise %40 oranında ciltte renk değişikliğiydi. Sonuç: GAE, konservatif tedavilere dirençli ve cerrahi için uygun olmayan diz osteoartriti hastalarında, güvenli ve etkili minimal invaziv bir tedavi seçeneği olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to evaluate the efficacy and safety of genicular artery embolization for the treatment of symptomatic knee osteoarthritis. Materials and Methods: Between January 2024 and May 2025, patients with symptomatic knee osteoarthritis who underwent genicular artery embolization (GAE) were retrospectively evaluated. In the study, 28 patients (30 knees) who underwent GAE were compared with 26 patients (30 knees) who were given only a standard home exercise program. Pain and functional status were assessed using the Visual Analogue Scale (VAS) and the Western Ontario and McMaster Universities Arthritis Index (WOMAC) before treatment and at the 1, 3, and 6 months of follow-ups. A semi- quantitative analysis was performed using the Whole-Organ Magnetic Resonance Imaging Score (WORMS) system on knee magnetic resonance (MR) images obtained before treatment and at the 6-month follow-ups. Results: A significant improvement was observed in VAS and total WOMAC scores after embolization. The mean VAS score was 8.00±0.95 before treatment and 3.03±0.81, 3.43±0.68, and 3.97±0.76 at 1, 3, and 6 months, respectively (p<0.001 for all). Similarly, the mean total WOMAC score decreased from 64.13±12.02 to 31.77±6.72, 32.10±6.29, and 33.13±7.17 (p<0.001 for all). Although partial decreases in VAS and WOMAC scores were also observed in the control group during follow-up, this improvement remained considerably more limited compared with the GAE group (p<0.05). Effect size analyses revealed that a stronger clinical response in terms of pain control and functional improvement was achieved in the embolization group (r=0.851 for VAS and r=0.912 for WOMAC). In MRI evaluation, cartilage scores at baseline and at 6 months remained similar in the GAE group, while they showed a significant increase in the control group (p=0.008). The most prominent change was observed in synovitis scores, and at 6 months a greater reduction in synovitis scores was detected in the GAE group compared with the control group (p=0.002). The most common adverse event in the treatment group was skin discoloration, observed in 40% of patients. Conclusion: GAE can be considered a safe and effective minimally invasive treatment option in patients with knee osteoarthritis who are resistant to conservative treatments and are not suitable for surgery.