Topkapı Sarayı Müzesi Hazine Kitaplığı H 762 No'lu Nizâmî-i Gencevî Hamse'sine ait minyatürleri ve özgün tasarımlara yansıması
Topkapı Palace Museum Treasury Library Miniatures of Nizâmî-i Gencevî Hamse No. H 762 and Its reflection on original designs
- Tez No: 980206
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ELİTOK
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, El Sanatları, Fine Arts, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Bezeme, Minyatür, Türk resim sanatı, Minyature, Turkish painting art
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Plastik Sanatlar Sanat Dalı
Özet
Bu araştırmada Topkapı Sarayı Müzesi Hazine 762 Nolu Gencevî Nizâmî Hamsesi adlı el yazması eserde yer alan minyatürlerin estetik, teknik ve tarihsel özellikleri detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışma, Gencevî Nizâmî'nin edebi eserlerine eşlik eden minyatürlerin, dönemin kültürel, sosyal ve sanatsal yapısını nasıl yansıttığını anlamayı hedeflemektedir. Aynı zamanda, eserdeki minyatürlerin Herat Mektebi gibi önemli sanat ekollerinin etkilerini nasıl taşıdığı ve İslam sanatı içerisindeki yerini nasıl şekillendirdiği değerlendirilmektedir. XVI. yüzyıldan itibaren Gencevî Nizâmî Hamsesi'ne ait özgün tasarımlara rastlanmadığından güncel yorumlarla gerçekleştirilen özgün tasarımlarla minyatür sanatının geçmişi ile günümüz arasında anlamlı bir bağ oluşturulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research examines in detail the aesthetic, technical, and historical characteristics of the miniatures in the manuscript“Ganjavi Nizami Hamsesi”(Treasury No. 762) of the Topkapı Palace Museum. The study aims to understand how the miniatures accompanying Ganjavi Nizami's literary works reflect the cultural, social, and artistic landscape of the period. It also evaluates how the miniatures in the work bear the influence of important artistic schools such as the Herat School and how they shaped its place within Islamic art. Since no original designs by Ganjavi Nizami Hamsesi have been found since the 16th century, the aim is to create a meaningful connection between the past and present of miniature art through original designs created with contemporary interpretations.