Türkiye'de yaygın eğitim kurumlarından mezun olan göçmenlerin istihdama katılım engelleri ve çözüm önerileri
Employment barriers and solutions for immigrants graduating from non-formal education institutions in Turkey
  1. Tez No: 980342
  2. Yazar: VEYSEL CİNİVİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH AKCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişme, Göç, Göçmen, İstihdam, Yaygın Eğitim, Development, Migration, Immigrant, Employment, Non-formal Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Göç, insanlığın varoluşuyla birlikte ortaya çıkmış bir kavram olmuştur. Göç kavramı ele alındığında, içsel veya dışsal çok katmanlı, girift ve değişken unsurla karşılaşılır. Tüm bunlar, göçlerin nedenleri, şekilleri ve sonuçlarıyla ilişkilidir. Günümüz dünyasında da tüm bu nedenlerden dolayı göç kavramı var olmuş ve var olmaya devam edecek bir olgu olarak karşımızda durmaktadır. Türkiye gerek jeopolitik yapısı, gerekse tarihsel ve kültürel mirasından dolayı göç yollarında bir kavşak durumunda bulunmaktadır. Tüm bu nedenlerden dolayı Türkiye, transit ve kalıcı göçlere maruz kalmaktadır. Ülkemize yapılan göçlerin, göç eden ve yerleşik toplumlar üzerinde oldukça fazla etkileri görülmektedir. Çalışma kapsamında analiz ölçeğinde 20 kişi ile görüşme yapılmıştır. Bu kişilerin görüşmeleri ise bulgular alanına dâhil edilmiştir. Mevcut olan bu analizler üzerine, göçlerin genel yapısı hakkında bilgiler edinilmiştir. Türkiye'ye dönük olacak şekilde ortaya çıkan göçlerin her biri analiz kapsamında görüşleri de çoğaltmıştır. Bu durum ise göçlerin gelişim evrelerini ve buna bağlı olarak sonuçlarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Migration has been a phenomenon inherent to human existence since time immemorial. When examining the concept of migration, one encounters multifaceted, intricate, and dynamic elements of both internal and external origins. These factors are intrinsically linked to the causes, patterns, and consequences of migration. In the contemporary world, migration persists as an enduring phenomenon driven by these multifarious reasons. Turkey, owing to its geopolitical position and historical-cultural heritage, occupies a pivotal position at the crossroads of migration routes. Consequently, Turkey experiences both transit and permanent migration flows. These migratory movements exert substantial impacts on both immigrant and host communities within the country. Within the scope of this study, interviews were conducted with 20 participants at the analytical level. The findings from these interviews have been incorporated into the research outcomes. Through these analyses, insights into the general structure of migration patterns have been obtained. Each wave of migration directed toward Turkey has been examined within the analytical framework, thereby expanding the spectrum of perspectives. This approach reveals the evolutionary stages of migration and their consequent outcomes.