Nermin Abadan Unat'ın biyografisi üzerinde bir inceleme: Siyasal-toplumsal değişme ve kadın kimliği
An analysis of Nermin Abadan Unat's biography: Political-social change and women's identity
  1. Tez No: 980341
  2. Yazar: NİL ABİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, Biyografi, Sosyoloji, History, Biography, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Otobiyografik bellek, Autobiographical memory
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Feminist tarih yazımında geleneksel tarih yazımı içinde dışlanan kadınların deneyimlerini görünür kılmak amaçlanır. Geleneksel biyografi anlayışına getirilen feminist eleştiri, biyografi anlayışının özne yelpazesinin genişletilerek kadınların yaşam öykülerini de tür içine dahil etmesine neden oldu. Bu durum kadınların otobiyografik miraslarından toplumların yaşadığı tarihsel dönüşümlere yönelik bakış açılarını anlamamıza yarayacak önemli kaynaklar elde etmemizi sağladı. Cumhuriyet'in özellikle kamusal yaşamlarda yarattığı dönüşümün izlerini erken dönem Cumhuriyet kadınlarının otobiyografik miraslarından takip etmek mümkündür. Cumhuriyet'in ilk kuşak kadınlarından olan Nermin Abadan Unat'ın kimliğinin inşasında modernleşme hareketleriyle şekillenen siyasal ve toplumsal yapının etkileri ön plana çıkar. Nermin Abadan Unat otobiyografik anlatısı kişisel deneyimlerinin eşliğinde Türkiye Cumhuriyeti'nin tarihsel süreç içerisinde değişen siyasal ve toplumsal yapısının Kemalist değerler ışığında yeniden bir yorumlanışıdır. Bu tez, Türkiye Cumhuriyeti'nin siyasal ve sosyal değişimini Nermin Abadan Unat'ın biyografisi üzerinden incelemeyi amaçlar. 14 yaşındayken kendi vatanını seçerek Kemalist değerlerle şekillenen Türkiye Cumhuriyeti'ne göç etmesi ve yaşamını bu değerler üzerinden şekillendirmesini konu edinir. Bu çerçevede, Kemalizm ve Kemalizm sonrası dönemde inşa edilen kadın kimliklerinden yola çıkarak Türkiye Cumhuriyeti'nin yaşadığı siyasal ve sosyal değişimin Nermin Abadan Unat'ın düşünce dünyasındaki etkisini ele alır. Bu amaç doğrultusunda düşünce dünyasında demokrasi ve barış, laiklik, feminizm, etik değerler ve tutumlar hakkındaki görüşlerini değerlendirir. Nermin Abadan Unat'ın otobiyografik anlatısında yer alan anıları, Cumhuriyet'in modernleşme hareketleri çerçevesinde inşa edilmek istenen Kemalist Cumhuriyet kadını kimliğinin somut bir yansımasıdır. Okurla paylaşmayı tercih ettiği anılarıyla bir yandan Türkiye Cumhuriyeti'nin modernleşme sürecine tanıklık ederken, aynı zamanda bu sürecin kırılma anlarında ideolojik benliğini nasıl inşa edildiğini ortaya koyar. Karakterinin önemli bir parçasını oluşturan Kemalizm'e olan bağlılığının izleri düşünce dünyasında da kendisini gösterir.
Özet (Çeviri)
Feminist historiography aims to make visible the experiences of women who have been excluded from traditional historiography. Feminist criticism of the traditional understanding of biography led to the expansion of the range of subjects covered by biography, thereby including women's life stories within the genre. This has provided us with important sources that enable us to understand the perspectives of societies undergoing historical transformations based on women's autobiographical legacies. It is possible to trace the transformations brought about by the Republic, particularly in public life, through the autobiographical heritage of early Republican women. The influences of the political and social structure shaped by modernization movements come to the fore in the construction of the identity of Nermin Abadan Unat, one of the first generation of women of the Republic. Nermin Abadan Unat's autobiographical narrative is a reinterpretation of the changing political and social structure of the Republic of Turkey throughout its history in light of Kemalist values, accompanied by her personal experiences. This thesis aims to examine the political and social changes in the Republic of Turkey through the biography of Nermin Abadan Unat. It focuses on her decision to emigrate to the Republic of Turkey, which was shaped by Kemalist values, at the age of 14, and how she shaped her life based on these values. In this context, it examines the impact of the political and social changes experienced by the Republic of Turkey on Nermin Abadan Unat's worldview, based on the female identities constructed during the Kemalist and post-Kemalist periods. To this end, it evaluates her views on democracy and peace, secularism, feminism, ethical values, and attitudes in her intellectual world. The memories in Nermin Abadan Unat's autobiographical narrative are a concrete reflection of the Kemalist Republican woman identity that was sought to be constructed within the framework of the Republic's modernization movements. Through the memories she chooses to share with her readers, she bears witness to the modernization process of the Republic of Turkey, while also revealing how her ideological identity was constructed during the turning points of this process. Traces of her commitment to Kemalism, which is an important part of her character, are also evident in her intellectual world.