Göçmen kadınların istihdama erişiminde ve meslek hayatında karşılaştıkları problemler ve çözüm önerileri: Gaziantep ili örneği
Problems faced by immigrant women in accessing employment and their professional lives and proposed solutions: The case of Gaziantep province
- Tez No: 980344
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRULLAH AKCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göçmen kadınlar, İstihdam, Dil engeli, Ayrımcılık, Sosyal uyum, Migrant women, Employment, Language barrier, Discrimination, Social integration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Göç Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
ÖZET Göçmen Kadınların İstihdama Erişiminde ve Meslek Hayatında Karşılaştıkları Problemler ve Çözüm Önerileri: Gaziantep İli Örneği Göç, tarih boyunca farklı nedenlerle gerçekleşmiş ve toplumların sosyal, ekonomik ve kültürel dokusunu önemli ölçüde etkilemiştir. Günümüzde ise savaş, ekonomik istikrarsızlık ve toplumsal baskılar, göç süreçlerini daha karmaşık ve yoğun hâle getirmiştir. Türkiye, jeopolitik konumu nedeniyle bu göç hareketlerinden doğrudan etkilenmiş; özellikle Suriye iç savaşı sonucu büyük bir göçmen nüfusuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu göçmenler içinde en kırılgan gruplardan biri olan kadınlar, istihdama katılımda çeşitli engellerle karşılaşmaktadır. Bu çalışma, Gaziantep'te yaşayan göçmen kadınların iş gücü piyasasına erişim süreçlerini incelemekte ve bu süreçte yaşadıkları güçlükleri nitel araştırma yöntemleriyle ortaya koymaktadır. Farklı eğitim düzeylerine sahip 33 göçmen kadınla yapılan görüşmeler, kadınların çoğunun dil yetersizliği, diploma denklik sorunları, çalışma izni alma zorlukları, işveren önyargıları ve vatandaşlık durumuna ilişkin sıkıntılar nedeniyle iş bulmakta zorlandığını göstermektedir. Ayrıca sahte iş ilanları, ayrımcılık ve bilgiye erişim eksikliği, istihdam sürecini daha da karmaşık hâle getirmektedir. Katılımcıların bazıları sosyal çevreleri aracılığıyla iş bulma fırsatları yaratsa da bu işler genellikle düşük ücretli, uzun çalışma saatlerine sahip ve sosyal güvenceden yoksun pozisyonlardır. İş yerlerinde kültürel uyum konusunda da farklı deneyimler yaşanmaktadır: bazı kadınlar destekleyici ortamlarla karşılaşırken, bazıları dışlanma ve ayrımcılıkla mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Araştırmanın bulguları, göçmen kadınların istihdam süreçlerini iyileştirmek için dil kursları, mesleki eğitim programları, hukuki destek mekanizmaları ve işe alım süreçlerinde eşitlik ilkesini güçlendirecek politikaların gerekliliğini vurgulamaktadır. Kamu kurumları, özel sektör ve sivil toplumun iş birliği içinde çalışarak bu kadınların ekonomik ve sosyal yaşama daha güçlü katılımını sağlayacak bütüncül yaklaşımlar geliştirmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Problems Faced by Immigrant Women in Accessing Employment and Their Professional Lives and Proposed Solutions: The Case of Gaziantep Province Migration has occurred throughout history for various reasons and has significantly shaped the social, economic, and cultural fabric of societies. In today's world, war, economic instability, and social pressures have made migration processes even more complex and intense. Due to its geopolitical position, Türkiye has been directly affected by these movements, facing a large influx of migrants—particularly as a result of the Syrian civil war. Among these migrants, women represent one of the most vulnerable groups, encountering numerous obstacles in their efforts to participate in the labor market. This study examines the employment access processes of migrant women living in Gaziantep and the challenges they face, using qualitative research methods. Interviews with 33 migrant women from diverse educational backgrounds revealed that the majority struggle to find employment due to limited language proficiency, issues with diploma equivalency, difficulties in obtaining work permits, employer biases, and uncertain citizenship status. Furthermore, the prevalence of fake job advertisements, discrimination, and lack of access to information further complicates their path to employment. Although some participants find job opportunities through their social networks, these positions are typically low-paid, involve long working hours, and lack social security. Experiences of cultural adaptation in the workplace also vary: while some women report supportive environments, others face exclusion and discrimination. The findings highlight the need for policies that improve migrant women's access to employment through language courses, vocational training programs, legal support mechanisms, and the reinforcement of equality in hiring practices. It is crucial for public institutions, the private sector, and civil society organizations to collaborate and develop comprehensive strategies that strengthen these women's participation in economic and social life.