Sosyal medyadaki gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi ile alakalı videoların kalitelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the quality of videos related to the extraction of impacted wisdom teeth on social media
- Tez No: 980468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BERKAN ALTAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Sağlık, 20 Yaş Dişi, Sosyal Medya, Video, Discern, Health, Wisdom Teeth, Social Media, Video, Discern
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sağlık gibi bireylerin hayatlarını ve yaşam kalitelerini yakından ilgilendiren bir konuda giderek yaygınlaşan ve doğruluğu, güvenirliği ve geçerliği şüpheli olan sosyal medyadaki sağlık içerikli videoların bilimsel araştırmalar tarafından incelenmesi önemlidir. Bu nedenle bu araştırmada sosyal medyada paylaşılan 20 yaş dişleri ile ilgili videoların kapsamlı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma nitel ve nicel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri doküman inceleme tekniği kullanılarak toplanmış, verilerin analizi ise nicel tekniklerle yapılmıştır. Youtube, Instagram, Facebook ve TikTok sosyal medya platformlarında 20 yaş dişleri ile ilgili yayınlanmış toplam 140 video incelenmiş ve bu videolar Discern Total, DQ ve GQS kriterlerine uygun olarak değerlendirilmiştir. Videoların Discern Total, DQ ve GQS puanlarının yayınlandıkları platforma ve yayıncıya göre farklılaşıp farklılaşmadığı ve Discern Total, DQ ve GQS puanlarının videoların izlenme sayısı, yorum sayısı, beğeni sayısı ve süresi ile ilişkili olup olmadığı analiz edilmiştir. Bulgular: Videoların Discern Total, DQ ve GQS kriterleri açısından tamamına yakınının ya çok kötü veya kötü puanına sahip olduğu ve Discern Total, DQ ve GQS puanları ortalamalarının sırasıyla 1,39, 1,39 ve 1,51 olduğu tespit edilmiştir. Videoların Discern Total ve DQ puanlarının videoların yayınladığı platformlara göre anlamlı biçimde farklılaşmadığı, GQS puanları açısından ise Facebook'ta yayınlanan videoların GQS puanının TikTok'ta yayınlanan videolarınkinden anlamlı biçimde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Cerrahlar tarafından yayınlanan videoların Discern Total, DQ ve GQS puanlarının cerrahlar tarafından yayımlanmayan videoların puanlarından anlamlı biçimde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Videoların Discern Total, DQ ve GQS puanları ile izlenme sayıları, yorum sayıları, beğeni sayıları arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Videoların Discern Total, DQ ve GQS puanları ile videoların süresi arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Sonuç: Sosyal medyada paylaşılan 20 yaş dişleri ile ilgili videoların güvenilir, geçerli ve doğru olarak kabul edilemeyeceği, bu videoların kalitelerinin, güvenirlik ve geçerliklerinin artırılması için ilave tedbirlerin alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is important that health-related videos on social media, which are increasingly widespread and whose accuracy, reliability and validity are questionable in a subject that closely concerns individuals' lives and quality of life, are examined by scientific research. Therefore, this study aims to comprehensively examine videos about wisdom teeth shared on social media. Method: The research was conducted using qualitative and quantitative methods. The data of the study were collected using the document review technique, and the analysis of the data was done with quantitative techniques. A Total of 140 videos about wisdom teeth published on YouTube, Instagram, Facebook and TikTok social media platforms were examined and these videos were evaluated in accordance with the Discern Total, DQ and GQS criteria. It was analyzed whether the Discern Total, DQ and GQS scores of the videos differed according to the platform and publisher on which they were published, and whether the Discern Total, DQ and GQS scores were related to the number of views, comments, likes and duration of the videos. Findings: It was found that almost all of the videos had either çok kötü or kötü scores in terms of Discern Total, DQ and GQS criteria, and the average Discern Total, DQ and GQS scores were 1.39, 1.39 and 1.51, respectively. It was found that the Discern Total and DQ scores of the videos did not differ significantly according to the platforms on which the videos were published, and in terms of GQS scores, the GQS scores of the videos published on Facebook were significantly higher than those of the videos published on TikTok. It was found that the Discern Total, DQ and GQS scores of the videos published by surgeons were significantly higher than the scores of the videos not published by surgeons. It was found that there was no significant relationship between the Discern Total, DQ and GQS scores of the videos and the number of views, comments and likes. A positive and significant relationship was found between the Discern Total, DQ and GQS scores of the videos and the duration of the videos. Conclusion: It has been concluded that videos about wisdom teeth shared on social media cannot be considered reliable, valid and accurate, and additional measures should be taken to increase the quality, reliability and validity of these videos.