CaO seramiklerinin spark plazma sinterleme (SPS) ile üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of CaO ceramics by spark plasma sintering (SPS)
  1. Tez No: 980467
  2. Yazar: ERTUĞRUL ESER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ YURDAKUL, PROF. DR. GÜRAY KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: CaO, Spark Plazma Sinterleme (SPS), seramik, mikroyapı, karakterizasyon, yoğunluk, XRD, SEM, CaO, Spark Plasma Sintering (SPS), ceramic, microstructure, characterization, density, XRD, SEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, yüksek sıcaklık uygulamalarına yönelik potansiyel taşıyan kalsiyum oksit (CaO) esaslı seramiklerin, ileri sinterleme teknolojilerinden biri olan Spark Plazma Sinterleme (SPS) yöntemi ile üretimi gerçekleştirilmiş ve üretilen numunelerin yapısal, mikroyapısal ve mekanik özellikleri sistematik olarak incelenmiştir. CaO, yüksek ergime sıcaklığı, üstün refrakter karakteri ve kimyasal stabilitesi sayesinde çeşitli yüksek sıcaklık uygulamaları için uygun bir seramik malzeme adayıdır. Bununla birlikte, geleneksel sinterleme teknikleri ile yeterli yoğunluğa sahip kompakt yapılar elde etmek güç olduğundan, SPS yöntemi kullanılarak daha düşük sıcaklıklarda ve kısa sürelerde yüksek yoğunluklu CaO seramiklerinin üretimi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında sinterleme prosesi farklı sıcaklık (1500℃, 1550℃, 1600℃, 1650℃) uygulanan basınç (40 MPa) ve bekleme süresi (5 ve 10 dk.) parametreleri altında yürütülmüş; optimum sinterleme koşulları belirlenmiştir. Üretilen seramiklerin mikroyapısal özellikleri Taramalı Elektron Mikroskobu (SEM) ile analiz edilmiş ve faz bileşimleri ise X-ışını Difraksiyonu (XRD) ile karakterize edilmiştir. Ayrıca, numunelerin yığınsal yoğunlukları Arşimet prensibiyle hesaplanmıştır. Elde edilen veriler, SPS yönteminin CaO bazlı seramiklerin hızlı, enerji verimli ve yüksek yoğunlukta üretimi açısından son derece etkin bir yöntem olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda, çalışma CaO esaslı seramiklerin fonksiyonel uygulamalara yönelik geliştirilmesinde SPS tekniğinin yüksek potansiyel taşıdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, calcium oxide (CaO) based ceramics, which have potential for high temperature applications, were fabricated by Spark Plasma Sintering (SPS), one of the advanced sintering technologies, and the structural, microstructural and mechanical properties of the samples were systematically investigated. CaO is a suitable ceramic material candidate for various high temperature applications due to its high melting temperature, superior refractory character and chemical stability. However, since it is difficult to obtain compact structures with sufficient density by conventional sintering techniques, the SPS method was used to produce high-density CaO ceramics at lower temperatures and in short times. Within the scope of the study, the sintering process was carried out under different temperature (1500℃, 1550℃, 1600℃, 1650℃), pressure (40 MPa) and dwell time (5 and 10 min.) parameters and optimum sintering conditions were determined. The microstructural properties of the produced ceramics were analysed by Scanning Electron Microscopy (SEM) and the phase compositions were characterised by X-ray Diffraction (XRD). The bulk densities of the samples were calculated by Archimedes' principle. The data obtained revealed that the SPS method is a highly effective method for the rapid, energy efficient and high density production of CaO based ceramics. In this context, the study shows that SPS technique has a high potential in the development of CaO-based ceramics for functional applications.