Yerel basında emek sorunu: Antalya'daki fikir işçilerinin özlük hakları ve çalışma koşulları üzerine nitel bir inceleme
The labor problem in the local press: A qualitative study on the personal rights and working conditions of intellectual workers in Antalya
- Tez No: 980581
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Gazetecilik, Communication Sciences, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Anadolu basını, Antalya, Mental iş yükü, Yazılı basın, Yerel basın, Anatolia press, Antalya, Mental workload, Written press, Local press
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
Özet
Yerel basın, özü gereği belirli bir bölgenin insanlarının ihtiyaç ve sorunlarına odaklanan bir yapıya sahip olduğundan, söz konusu bölgedeki problemlerin çözümünde de kayda değer bir etki gücü barındırmaktadır. Bu tezde, demokrasinin temel unsurlarından biri olarak kamucu yaklaşımıyla öne çıkan yerel basında görev yapan fikir işçilerinin; özlük haklarındaki yetersizlikler, ekonomik sıkıntılar, çalışma koşulları ve iş tatminleri incelenmiştir. Tez kapsamında Antalya merkezde buluna ve görüşmeyi kabul eden aynı zamanda medya sahibi ile herhangi bir bağı bulunmayan 11 yerel gazetenin personelleriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. 11 gazetenin beş tanesinin personeli ile yapılan görüşmeler ilgili gazetelerin kapanma kararı alınmadan önce gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın analizi, çalışmaya katılan 32 fikir işçisinin iş tatmini, çalışma şartlarının zorluğu, düşük ücret, iş stresi, sendikalara yaklaşım gibi başlıklardaki sorunlara odaklanılmıştır. Sorulan sorularla yerel basında çalışan fikir işçilerinin gasp edilen hakları ve yaşadıkları sorunlar ortaya çıkarılmak istenmektedir. Bu kapsamda, Basın İş Kanunu'nun veya yapılan sözleşmelerin tam anlamıyla uygulanmadığı tezde belgelenmiştir. Fikir işçilerinin yaşadığı sorunların, yerel basında oluşan sorunlarla bağlantısı olduğu görülmekle birlikte, yerel basının sorunlarını çözmek için ilk olarak fikir işçilerinin sorunlarının çözülmesi; fikir işçilerinin sorunlarının çözülmesi içinde ilk olarak fikir işçilerinin sorunlarının saptanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
By its very nature, the local press focuses on the needs and problems of a specific community, thereby possessing a significant capacity to influence the resolution of those problems. This thesis examines the inadequacies in employment rights, economic difficulties, working conditions, and job satisfaction of intellectual laborers employed in the local press, which stands out as one of the essential elements of democracy through its public-oriented approach. Within the scope of the study, semi-structured interviews were conducted with the employees of 11 local newspapers based in central Antalya, who agreed to participate and had no connection with media ownership. Interviews with the staff of five of these newspapers were carried out before the respective outlets decided to shut down. The analysis focuses on the problems experienced by 32 intellectual laborers who participated in the study, such as job satisfaction, harsh working conditions, low wages, work-related stress, and their stance toward trade unions. The questions asked aimed to reveal the rights violations and problems faced by intellectual laborers working in the local press. In this context, the thesis documents that the provisions of the Press Labor Law and contractual agreements are not fully implemented. While the problems experienced by intellectual laborers are seen to be connected with the broader problems of the local press, solving the issues of the local press first requires solving the problems of intellectual laborers; and solving the problems of intellectual laborers first requires identifying them.