İlahiyat fakültesi öğrencilerinin akademik aidiyet, motivasyon ve başarı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between academic belonging, motivation and success levels of theology faculty students
  1. Tez No: 980599
  2. Yazar: ZAHİDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEREF GÖKÜŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik aidiyet, Akademik başarı, İlahiyat fakülteleri, Academic engagement, Academic achievement, Theology faculties
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada ilahiyat fakültesi öğrencilerinin akademik aidiyet, akademik motivasyon ve akademik başarı düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda akademik başarı odaklı bir hipotetik model geliştirilmiştir. Söz konusu modelde akademik aidiyet değişkeninin akademik motivasyonu, akademik motivasyonun akademik aidiyeti ve her ikisinin birden akademik başarıyı yordadığı varsayılmıştır. İlgili kapsamda akademik aidiyet, akademik motivasyon ve akademik başarı değişkenleri arasındaki ilişkinin düzeyi tespit edilmeye çalışılmıştır. İlahiyat fakültesi öğrencilerinin akademik aidiyetlerini tespit edebilmek maksadıyla Hatice Kızılkaya ve İsmail Doğan tarafından lisans öğrencileri için geliştirilen Akademik Aidiyet Ölçeği kullanılmıştır. İlahiyat fakültesi öğrencilerinin akademik motivasyon seviyelerini ortaya çıkarabilmek için Hülya Karagüven tarafından Türkçeye uyarlanan Akademik Motivasyon Ölçeğine başvurulmuştur. Öğrencilerin akademik başarılarının tespiti için GANO puanları baz alınmıştır. Elde edilen veriler ilişkisel tarama modeliyle incelenmiştir. Araştırmanın evreni Akdeniz Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde öğrenimini sürdüren öğrencilerden oluşmaktadır. Örneklem grubu ise 548 kişidir. Verileri analiz etmek için SPSS 25.00 paket programından faydalanılmıştır. Verilerin analizinde yapısal eşitlik modellemesi (doğrulayıcı faktör analizi), ilişkisel analizler (regresyon ve korelasyon) ve gruplar arası farklılıkları belirlemeye yönelik istatistiksel testler kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda aidiyet ile akademik başarı arasında pozitif yönlü ve sınırlı düzeyde, motivasyon ile akademik başarı arasında ise zayıf düzeyde bir ilişki bulunmuştur. Buna karşılık aidiyet ile motivasyon arasında pozitif yönlü orta seviyede bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. İlahiyat fakültesi öğrencilerinin alanlarına aidiyet beslemelerinin akademik başarılarına katkı sağladığı anlaşılmıştır. Ayrıca aidiyetin motivasyon üzerindeki olumlu etkisi ve motivasyonun başarıya dolaylı katkısı değerlendirildiğinde aidiyetin motivasyonu arttırarak akademik başarıyı yordadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the interplay between academic belonging, academic motivation, and academic success among theology faculty students. To this end, a hypothetical model centered on academic success was developed. This model posits that academic belonging predicts academic motivation, academic motivation predicts academic belonging, and both constructs significantly predict academic success. This study employed a correlational survey design to ascertain the relationships among academic belonging, motivation, and success. Academic belonging among theology faculty students was measured using the Academic Belonging Scale (Kızılkaya & Doğan). Academic motivation levels were assessed using the Turkish adaptation (Karagüven) of the Academic Motivation Scale. Students' end-of-year GPAs served as the indicator of academic success. The target population comprised students enrolled in the Faculties of Theology at Akdeniz University, Burdur Mehmet Akif Ersoy University, and Süleyman Demirel University. The sample consisted of 548 participants. Data analysis was conducted using SPSS version 25.00, involving structural equation modeling (confirmatory factor analysis), relational analyses (regression and correlation), and statistical tests to identify inter-group differences. The study's analyses demonstrated a positive relationship between academic belonging and academic success, although the strength of this association was limited. Furthermore, a weak positive relationship was found to exist between academic motivation and academic success. Notably, a positive and moderate relationship was observed between students' academic belonging and their level of academic motivation. This study concludes that theology faculty students' sense of belonging to their field positively contributes to their academic success. Furthermore, considering the positive influence of belonging on motivation and the subsequent indirect contribution of motivation to success, it is inferred that belonging predicts academic success, in part, by enhancing motivation.