Katar`ın kültürel diplomasi faaliyetleri
Qatar's cultural diplomacy activities
- Tez No: 980740
- Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH MUTLU BİNARK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Gastrodiplomasi, Kamu diplomasisi, Katar, Kültürel diplomasi, Siyasal iletişim, Spor diplomasisi, Yumuşak güç, İletişim, İnsani yardımlar, Gastrodiplomacy, Public diplomacy, Qatar, Cultural diplomacy, Political communication, Sports diplomacy, Soft power, Communication, Humanitarian aid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması, Katar'ın kültürel diplomasi faaliyetlerini analiz ederek, ülkenin yumuşak güç stratejileri çerçevesinde kültürel araçları nasıl yapılandırdığını ve sosyal medya aracılığıyla kültürel değerleri nasıl araçsallaştırdığını incelemeyi amaçlamaktadır. Kültürel diplomasi; sanat, medya, spor, turizm, kültür enstitüleri ve eğitim gibi alanlardaki ögelerin, uluslararası kamuoyunda olumlu bir imaj yaratmak, kültürlerarası etkileşimi teşvik etmek ve dış politikaya destek sağlamak amacıyla stratejik biçimde kullanılmasını ifade etmektedir. Tez kapsamında öncelikle kültürel diplomasinin kavramsal temelleri, tarihsel gelişimi, amaçları ve araçları incelenmiş; bu bağlamda medya, spor, turizm, kültür enstitüleri ve uluslararası etkinlikler gibi çeşitli uygulama örneklerine yer verilmiştir. Ardından, Katar örneği ele alınarak bu ülkenin kültürel diplomasi faaliyetleri detaylandırılmıştır. Katar'ın medya yatırımları (özellikle El Cezire, beIN SPORTS), spor etkinlikleri (2022 FIFA Dünya Kupası, Asya Kupası), kültürel kurumları (Katar Müzeleri, Katar Vakfı), turizm stratejileri ve uluslararası etkinliklerdeki rolü analiz edilmiştir. Çalışmanın saha kısmında, Mart-Haziran 2024 tarihleri arasında @visitqatar adlı Instagram hesabında paylaşılan içerikler tematik içerik analizi tekniği ile değerlendirilmiş; bu içerikler üzerinden Katar'ın dijital mecraları nasıl kültürel anlatı aracı olarak kullandığı ortaya konmuştur. Ayrıca, uzmanlarla yapılan görüşmeler sayesinde Katar'ın kültürel diplomasi vizyonu çok yönlü olarak analiz edilmiştir. Bulgular, Katar'ın ulusal kimlik inşası, küresel görünürlük kazanma ve ülkeye yatırım çekme gibi hedeflerine kültürel diplomasi yoluyla ulaşmaya çalıştığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to investigate the configuration of the cultural tools and utilization of cultural values through social media within the soft power strategies of Qatar by analyzing the country's cultural diplomacy activities. Cultural diplomacy entails the strategic use of the elements of art, media, sports, tourism, cultural institutes and education to create a positive public image on international level, promote intercultural interaction, and support the foreign policies. This thesis reviews the foundations, historical development, aims, and tools of the cultural diplomacy and includes examples ranging from media, sports, tourism, cultural institutes and international events. Against this backdrop, the thesis focuses on the example of Qatar by providing details regarding the country's cultural diplomacy activities. Qatar's media investments (especially Al Jazeera, beIN SPORTS), sports events (2022 FIFA World Cup, Asian Cup), cultural institutions (Qatar Museums, Qatar Foundation), tourism strategies and role in international events were analyzed within the context of this research. As part of the research, the content shared on the Instagram page @visitqatar was analyzed through the thematic content analysis technique, revealing Qatar's utilization of digital platforms as tools for creating narratives. Additionally, cultural diplomacy vision of Qatar was analyzed in a multifaceted manner through expert interviews. The findings show that Qatar aims to attain goals such as constructing national identity, gaining international presence, and attracting investments by cultural diplomacy.