Kamu diplomasisi ve medya stratejileri: 2012-2024 yılları arasında Anadolu Ajansı'nın Türkiye-Katar ilişkileri üzerinde etkisi
Public diplomacy and media strategies: The impact of Anadolu Agency on Türkiye-Qatar relations between 2012-2024
- Tez No: 981486
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CUMHUR EKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Katar, Yumuşak Güç, Diplomasi, Anadolu Ajansı, Kültürel Diplomasi, Türkiye, Qatar, Soft Power, Diplomacy, Anadolu Agency, Cultural Diplomacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
6 Nisan 1920 tarihinde kurulan Anadolu Ajansı (AA) Türkiye Cumhuriyeti'nin resmi haber ajansı olarak, ulusal ve uluslararası haber akışında önemli bir aktör olarak faaliyet göstermektedir. Kuruluşundan bu yana, Türkiye ve dünyayı şekillendiren olayları tarafsız ve güvenilir bir şekilde aktarma misyonunu benimseyen Anadolu Ajansı, bölgesel ve küresel habercilik faaliyetleriyle, Türkiye'ye yönelik uluslararası algının etkilemesine ve diplomatik ilişkilerini güçlendirmesine katkı sağlamaktadır. Anadolu Ajansı 2012 yılında Kahire'de Arapça Haberler Bölge Müdürlüğü'nü, 2013 yılında ise Beyrut ve Gazze'de ilgili şubelerini açarak bölgeye daha fazla yönelmiştir. Aynı zamanda Türkiye tarihsel bağlar ve kültürel yakınlıkları temel alan bir yaklaşımla Orta Doğu'ya yönelik daha aktif ve proaktif bir politika izlemeye başlamıştır. Bu çerçevede, AA yalnızca bilgi aktarmakla kalmayıp, Türkiye'nin kültürel, siyasi ve ekonomik perspektiflerini uluslararası kamuoyuna sunarak algıların şekillenmesine de katkıda bulunmaktadır. Bu doğrultuda, Katar gibi Türkiye ile güçlü bağlara sahip bir ülkedeki faaliyetleri hem halkın hem de karar alıcıların Türkiye'ye yönelik algısını etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Ayrıca, AA kamu diplomasisinin önemli bir aracı olan medya aracılığıyla Türkiye'nin yumuşak güç kapasitesini artırma kapasitesine sahiptir. Bu tez, AA'nın Katar-Türkiye ilişkilerine yönelik habercilik faaliyetlerini, AA Arapça Haberler Bölge Müdürlüğü'nün açıldığı tarih olan 2012 yılından 2024 yılına kadar geçen süre içinde, Türkiye'nin yumuşak güç stratejileri ve kamu diplomasisi bağlamında ele alarak bu faaliyetlerin Türkiye-Katar ilişkilerinin siyasi, ekonomik ve kültürel boyutlarına etkilerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Founded on April 6, 1920, Anadolu Agency (AA) serves as the official news agency of the Republic of Türkiye, playing a significant role in national and international news flow. Since its establishment, AA has embraced the mission of reporting events that shape Türkiye and the world in an impartial and reliable manner. Through its regional and global journalism activities, AA contributes to shaping international perceptions of Türkiye and strengthening its diplomatic relations. In 2012, Anadolu Agency established its Arabic News Regional Office in Cairo, followed by the opening of branches in Beirut and Gaza in 2013, further expanding its presence in the region. At the same time, Türkiye adopted a more active and proactive policy toward the Middle East, based on historical ties and cultural proximity. In this context, AA not only conveys information but also has the capacity to shape perceptions by presenting Türkiye cultural, political, and economic perspectives to the international public. Accordingly, its activities in a country like Qatar, which has strong ties with Türkiye, have the potential to influence both public opinion and decision-makers' perceptions of Türkiye. Moreover, AA, through media as a key instrument of public diplomacy, has the ability to enhance Türkiye soft power. This thesis aims to comprehensively evaluate AA's journalism activities concerning Qatar- Türkiye relations from the establishment of the AA Arabic News Regional Office until 2024, within the framework of Türkiye soft power strategies and public diplomacy. It seeks to analyze the impact of these activities on the political, economic, and cultural dimensions of Türkiye -Qatar relations.