Görme engelli bireylerde dinî tutum, öz saygı ve hayatın anlamı
Religious attitude, self-esteem and the meaning of life among visually impaired individuals
- Tez No: 980788
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN KIMTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Din, Dini tutumlar, Görme engelliler, Yaşamın anlamı, Self esteem, Religion, Religious attitudes, Visually impaired, Life meaning
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, görme engelli bireylerde dinî tutum, öz saygı ve hayatın anlamı arasındaki ilişkilerin ampirik olarak incelenmesidir. Özellikle görme engelli bireylerin dinî tutum düzeylerinin, benlik saygısı geliştirme ve hayatta anlam bulma düzeylerini ne oranda etkilediği araştırmanın temel problemini oluşturmaktadır. Bu araştırmanın araştırma grubunu, Çanakkale, Bursa ve Afyon başta olmak üzere Türkiye'nin farklı illerinde bulunan Altı Nokta Körler Derneği'ne kayıtlı bireyler oluşturmaktadır. Araştırma grubu, Altı Nokta Körler Derneği'ne üye olan, gönüllülük esasına göre seçilen ve amaçlı örnekleme yöntemleri içerisinden hassas grup örneklemesi ile araştırmaya dahil edilen 412 görme engelli bireyden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan 412 görme engelli bireyin verileri üzerinde uç değer temizliği yapılmış, bunun sonucunda 22 katılımcının verisi analize dahil edilmemiş ve analizler 390 katılımcı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada katılımcıların yaş, cinsiyet, sosyo-ekonomik durum gibi sosyo-demografik bilgilerinin toplanması için araştırmacı tarafından oluşturulmuş olan“Kişisel Bilgi Formu”, dinî tutum düzeylerini ölçmek için“Ok-Dinî Tutum Ölçeği”, benlik saygısı düzeylerini ölçmek için“Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği”ve hayatın anlamına dair bulguların ölçülmesi için“Hayatın Anlamı ve Amacı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın ham verilerinin toplanması hem online hem de birebir yüz yüze görüşme ile anket formunun doldurulması şeklinde gerçekleştirilmiştir. Nicel ve nitel araştırma yöntemlerinin bir arada kullanıldığı karma yöntemiyle gerçekleştirilen araştırmada, anket formu aracılığı toplanan nicel veriler SPSS paket programı yardımıyla analiz edilmiştir. Nicel verilerin analizinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Araştırmada nitel veriler mülakat tekniği ile toplanmış ve içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda gerek katılımcıların sosyo-demografik özellikleri ile temel değişkenler arasında gerekse temel bağımlı ve bağımsız değişkenler arasında istatiksel olarak anlamlılık derecesinde farklar/ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca araştırmanın amacı doğrultusunda mülakat tekniği ile toplanan nitel verilerin de nicel verileri destekler nitelikte olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The primary aim of this study is to empirically examine the relationships between religious attitudes, self-esteem, and the meaning of life among visually impaired individuals. The main research problem focuses on the extent to which the religious attitudes of visually impaired individuals influence their development of self-esteem and their level of finding meaning in life. The research group of this study consists of individuals registered with the Six Dots Association of the Blind in various provinces of Turkey, primarily including Çanakkale, Bursa, and Afyon. The research group includes 412 visually impaired individuals who are members of the Six Dots Association of the Blind, selected on a voluntary basis and included in the study through sensitive group sampling, which is one of the purposeful sampling methods. Outlier cleaning was performed on the data of 412 visually impaired participants included in the study. As a result, the data of 22 participants were excluded from the analysis, and all analyses were conducted based on the remaining 390 participants In the study, a“Personal Information Form”developed by the researcher was used to collect socio-demographic data such as age, gender, and socio-economic status. The“Ok-Religious Attitude Scale”was used to measure levels of religious attitude, the“Rosenberg Self-Esteem Scale”to assess self-esteem, and the“Meaning and Purpose of Life Scale”to evaluate findings related to life's meaning. Data collection was carried out through both online surveys and face-to-face interviews. The study employed a mixed-method approach that combines both quantitative and qualitative research methods. Quantitative data collected through the survey forms were analyzed using the SPSS statistical software package. In the analysis of quantitative data, t-tests, one-way analysis of variance (ANOVA), correlation, and regression analyses were utilized. Qualitative data were gathered through interview techniques and analyzed using content analysis. As a result of the study, statistically significant differences and relationships were found both between the socio-demographic characteristics of the participants and the main variables, as well as between the dependent and independent variables. Additionally, the qualitative data collected through interviews were found to support the quantitative findings in line with the research objectives.