Hukuk sosyolojisi perspektifinden yapay zekânın hukuk mesleklerinin geleceğine etkisi: Balıkesir Örneği
The effect of artificial intelligence on the future of legal professions from the perspective of sociology of law: Balıkesir Case
- Tez No: 980804
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ŞENTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Sosyoloji, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Balıkesir, Hukuk sosyolojisi, Yapay zeka, Balıkesir, Law sociology, Artificial intelligence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Hukuk, toplumsal bir yapı olarak genel anlamda sosyolojinin ve hukuk sosyolojisinin konusunu oluştururken toplumsal yaşamda hukukla ilişkili nitelik taşıyan olayların sosyolojinin yöntemlerine başvurarak incelenmesi hukuk sosyolojisi konusu içinde yer almaktadır. 19 ve 20. yüzyılın başında kapitalist endüstrileşmenin yeni endüstriler kurarak her büyük sektörü dönüştürmektedir. Bu dönüşümün son yarım asırlık bölümü dijitalleşmeye odaklanmıştır. Bu dijitalleşmenin son durağı olan yapay zekâ, hızla tüm sektörlerini etkilediği gibi hukuk alanını ve hukuk mesleklerini de dönüştürmektedir. Bu tez çalışması, hukuk sosyolojisi literatürden başlayarak yapay zekânın hukuk ve hukuk mesleklerinde yaratacağı dönüşümü öngörmeye çalışmakta, Balıkesir örneğinde yapılan araştırma ve değerlendirmeler, hukukun çatı meslekleri kabul edilen hâkim, savcı ve avukatların konuyla ilgili gelecek perspektifini ortaya çıkarmaktadır.
Özet (Çeviri)
While law is the subject of sociology and the sociology of law in general, the sociology of law is the study of events in social life related to law using sociological methods. In the 19th and early 20th centuries, capitalist industrialization transformed every major sector by establishing new industries. The last half-century of this transformation has focused on digitalization. Artificial intelligence, the latest development in this digital transformation, is rapidly changing the legal field and legal professions as it affects all sectors. Starting from the literature on the sociology of law, this thesis attempts to predict the transformations that artificial intelligence will create in law and legal professions. The research and evaluations conducted in the Balıkesir case reveal the future perspectives of judges, prosecutors, and lawyers, who are considered the top legal professionals.