HIV/AIDS tanılı bireylerin klinik sonuçlarının 95-95-95+95 Birleşmiş Milletler küresel hedefleri kapsamında değerlendirilmesi: Türkiye örneği
Evaluation of clinical outcomes of individuals diagnosed with HIV/AIDS within the scope of 95-95-95+95 united nations global goals: An example from Türkiye
  1. Tez No: 980819
  2. Yazar: LEMAN YÖRÜR MEĞRELİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN ARDIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: AIDS, HIV, HIV enfeksiyonları, Halk sağlığı hemşireliği, AIDS, HIV, HIV infections, Community healt nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç/Giriş: HIV/AIDS, kontrol altına alınamaz ise olumsuzlukları da beraberinde getirebilecek bir halk sağlığı sorunudur. Bu bağlamda HIV/AIDS'i kontrol altına alabilecek bir girişim olan Birleşmiş Milletler 95-95-95+95 küresel hedefinin araştırılıp uygulanması gerekmektedir. Bu araştırma da Türkiye'de HIV/AIDS tanılı bireylerin klinik sonuçlarının 95-95-95+95 Birleşmiş Milletler küresel hedefi kapsamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Bu araştırma, tanımlayıcı-kesitsel tasarım tipinde, 10 Ekim 2024 – 10 Haziran 2025 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı polikliniğinden takipli 295 kişi ile yapılmıştır. Veriler“Tanımlayıcı Özellikler Formu”ve“Berger- HIV ile İlgili Damgalama Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Nonparametrik ve parametrik testlerle analiz edilmiştir. Bulgular: Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 34,31±11,05'dir. %82,4 (n=243)'ü erkek, %65,4 (n=193)'ü heteroseksüel, %69,5 (n=205)'i bekâr, %33,6 (n=99)'sı üniversite mezunudur. Bireyler tanıyı %30,2 (n=89) ile başka bir amaçla test yaptırdıklarında tesadüfen öğrenmişler, bulaş yolu %50,5 (n=149) ile cinsel temas, tanı sonrası tedaviye başlama süresi %55,9 (n=165) 0-4 hafta içerisinde, tedaviye uyumları %66,1 (n=195) var, %81 (n=239) CD4 seviyeleri artmış, HIV RNA seviyesi %66,8 (n=197)'i negatiftir. 95-95-95+95 kapsamında birinci 95 göstergeleri; tanıyı tesadüf öğrenenler %60 (n=177), nasıl bulaştığını bilenler %62,5 (n=175)'tir. İkinci 95 göstergesi; tedaviye erken (1ayda) ulaşma %55,9 (n=165)'dur. Üçüncü 95 göstergeleri; Uyum gösterenler %66,1 (n=195), bağışıklık uyumu gösterenler %81 (n=239), viral yük baskılaması olumlu %66,8 (n=197)'dir. Dördüncü 95 göstergesi; toplam damgalama yüksek düzeyde (M:106, x̄:106,55 ± 22,55), alt boyutlarından içselleştirilmiş damgalama yüksek düzeyde (M:40; x̄:38,01± 8,05) bulgulanmıştır. Sonuç: Bu çalışma HIV/AIDS tanılı bireylerin klinik sonuçlarının 95-95-95+95 Birleşmiş Milletler küresel hedeflerinin bütüncül kapsamda değerlendirilmesine olanak sağlamıştır. Halk sağlığını koruma ve geliştirmeye yönelik çalışmalarda mevcut durumun ulusal ve uluslarası düzeyde belirlenip geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective/Introduction: HIV/AIDS is a public health problem that can have negative consequences if left uncontrolled. In this context, it is necessary to investigate and implement the United Nations 95-95-95+95 global target, which is an initiative that can control HIV/AIDS. This study aims to evaluate the clinical outcomes of individuals diagnosed with HIV/AIDS in Turkey within the scope of the United Nations 95-95-95+95 global target. Method: This study was conducted between October 10, 2024, and June 10, 2025, at Istanbul University-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Medical Faculty Hospital, Department of Infectious Diseases and Clinical Microbiology, with 295 individuals who were followed up at the outpatient clinic. Data were collected using the“Descriptive Characteristics Form”and the“Berger HIV-Related Stigma Scale.”The data were analyzed using nonparametric and parametric tests. Results: The average age of the individuals participating in the study was 34.31±11.05. 82.4% (n=243) were male, 65.4% (n=193) were heterosexual, 69.5% (n=205) were single, and 33.6% (n=99) were university graduates. Individuals learned of their diagnosis by chance when they were tested for another purpose in 30.2% (n=89) of cases, the route of transmission was sexual contact in 50.5% (n=149) of cases, the time to start treatment after diagnosis was 0-4 weeks in 55.9% (n=165) within 0-4 weeks, treatment adherence was 66.1% (n=195), 81% (n=239) had increased CD4 levels, and 66.8% (n=197) had negative HIV RNA levels. Under the 95-95-95+95 framework, the first 95 indicators are: those who learned of their diagnosis by chance 60% (n=177), and those who know how they were infected 62.5% (n=175). The second 95 indicator is: early access to treatment (within 1 month) 55.9% (n=165). The third 95 indicators are as follows: 66.1% (n=195) are compliant, 81% (n=239) show immune compliance, and 66.8% (n=197) have positive viral load suppression. The fourth 95 indicator; total stamping was found to be at a high level (M:106, x̄:106.55 ± 22.55), and internalized stamping was found to be at a high level among its sub-dimensions (M:40; x̄:38.01± 8.05). Conclusion: This study has enabled the comprehensive assessment of the clinical outcomes of individuals diagnosed with HIV/AIDS in terms of the 95-95-95+95 United Nations global targets. It is recommended that the current situation be determined and improved at the national and international levels in studies aimed at protecting and improving public health.