Vakum plazma uygulamasının titanyum dental implant yüzey özelliklerine etkisinin incelenmesi
Effect of vacuum plasma application on surface properties of titanium dental implant
- Tez No: 980823
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET EMİN USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Metalurji Mühendisliği, Biyomühendislik, Biology, Metallurgical Engineering, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Dental implant, Titanyum, Vakum plazma, Yüzey modifikasyonu, Osseointegrasyon, Hidrofiliklik, Pürüzlülük, Dental implant, Titanium, Vacuum plasma, Surface modification, Osseointegration, Hydrophilicity, Roughness
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, dental implantolojide yaygın olarak kullanılan titanyum implantların yüzey özelliklerini iyileştirmek üzere vakum plazma uygulamasının etkilerini detaylı biçimde incelemektir. Bu kapsamda, titanyum dental implant yüzeylerine uygulanan vakum plazma işleminin yüzey morfolojisi, kimyasal bileşimi, yüzey pürüzlülüğü ve ıslanabilirlik özellikleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Çalışma kapsamında, dört farklı yüzey durumu (ham malzeme, kumlama, SLA yüzey işlemi ve vakum plazma uygulaması) karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Yüzey karakterizasyonu için taramalı elektron mikroskobu (SEM), enerji saçılım spektroskopisi (EDS), atomik kuvvet mikroskobu (AFM), X-ışını fotoelektron spektroskopisi (XPS) ve temas açısı ölçüm teknikleri kullanılmıştır. Yapılan analizlerde, vakum plazma işlemine tabi tutulmuş yüzeylerde artan oksijen ve azot içeriğine bağlı olarak yüzey enerjisinin yükseldiği, bunun da ıslanabilirliğin belirgin şekilde arttığını göstermiştir. Temas açısı değeri plazma işleminden sonra 16,31°'ye kadar düşmüş, bu da yüzeyin hidrofilik karakter kazandığını ortaya koymuştur. Ayrıca, AFM ile ölçülen yüzey pürüzlülüğü (Rq) değeri 832,68 nm olarak belirlenmiş olup, bu durum hücresel adezyon açısından olumlu kabul edilmektedir. Elde edilen mekanik test verileri ise implantın klinik uygulamalar için gerekli biyomekanik dayanımı sağladığını göstermiştir. Sonuç olarak, vakum plazma işleminin dental implant yüzey özelliklerini iyileştirmede etkili bir yöntem olduğu ortaya konmuş ve osseointegrasyon sürecini destekleyici bir yüzey modifikasyon tekniği olarak değerlendirilebileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to comprehensively investigate the effects of vacuum plasma treatment as a surface enhancement method for titanium dental implants widely used in implantology. In this thesis study, the effects of vacuum plasma treatment on the surface morphology, chemical composition, surface roughness, and wettability of titanium dental implants were investigated. Four distinct surface conditions raw material, sandblasting, SLA surface treatment, and vacuum plasma application were comparatively evaluated. For surface characterization, scanning electron microscopy (SEM), energy dispersive X-ray spectroscopy (EDS), atomic force microscopy (AFM), X-ray photoelectron spectroscopy (XPS), and contact angle measurement techniques were utilized. Analyses revealed that vacuum plasma treatment significantly enhanced surface energy due to the increased oxygen and nitrogen content on the surface, resulting in improved wettability. The contact angle decreased to 16.31°, indicating a highly hydrophilic surface. Moreover, the surface roughness (Rq) measured by AFM was 832.68 nm, which is considered favourable for cellular adhesion. Mechanical testing results also demonstrated that the implants met the biomechanical requirements necessary for clinical application. In conclusion, vacuum plasma treatment was found to be an effective method for improving the surface characteristics of titanium dental implants and is suggested as a promising surface modification technique that may enhance osseointegration.