Trakya bölgesi eğreltileri üzerinde morfolojik, korolojik ve ekolojik araştırmalar
The Morphological, chorological, chorological and ecological investigations on the ferns of Turkey in Europe
- Tez No: 98083
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN BENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Eğreltiler, Ekoloji, Koroloji, Türkiye, Ferns, Ecology, Chorology, Turkey
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
IV TRAKYA BÖLGESİ EĞRELTİLERİ ÜZERİNDE MORFOLOJİK, KOROLOJİK VE EKOLOJİK ARAŞTIRMALAR Hüseyin COŞKUN Biyoloji Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi Danışman: Yard. Doç. Dr. Osman Nuri Benlioğlu EYLÜL-2000 ÖZET Bu araştırma, 1998-1999 yıllarında Trakya Bölgesi'nden toplanan eğrelti türleri üzerinde yapılan morfolojik, korolojik ve ekolojik incelemelere dayanmaktadır. Çalışma bölgesinde 22 taksonun yayılış gösterdiği tespit edilmiştir. Bu taksonlar, Osmunda regalis L., Cheilanthes tinaei Tod., Anogramma leptophylla L., Polypodium vulgare L., P. interjectum Shivas, P. australe Fee, Ptreidium aquilinum L., Asplenium trichomanes L. subsp. trichomanes, A. adiantum-nigrum L., A. onopteris L., A. obovatum Viv., A. ruta-muraria L. subsp. ruta-muraria, A. scolopendrium L. subsp. scolopendrium, A. ceterach L. subsp. ceterach, Athyrium filix-foemina (L.) Roth., Cystopteris fragttis (L.) Bernh., Polysüchum acuelatum (L.) Roth., P. setifemm (Forsk.) Woynar, Dryopteris filix-mas (L.) Schott, D. caucasica (A. Br.) Fr.-Jenk & Corley, Blechnum spicant (L.) Roth. ve Salvinia natans (L.) Ali. dır. Çalışmanın morfoloji bölümünde, Trakya Bölgesi'nde yayılışı olan 22 eğrelti taksonun deskripsiyonu, herbaryum örnekleri ve sistematik literatüre dayanarak yapılmış ve türlerin araştırma alanındaki yayılışlarına göre hazırlanan arcal haritaları ile fotoğraflar verilmiştir. Çalışmanın ekoloji bölümünde ise, eğreltilerin yetişme ortamından alınan toprak ve kaya örnekleri ile yerinde yapılan gözlemlere dayalı olarak bu türlerin ekolojik özellikleri belirlenmiştir. Bu bölüme ekolojik çalışmalarla ilgili çizelgelerde eklenmiştir.Çalışma sonucunda ayrıca Türkiye Florası 'nda uygulanan kareler için 5, karelerde iller için 7, toplam 8 yeni örnek tespit edilmiştir. Anogramma lq>tophylla L. ilk defa Trakya'dan toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
VI THE MORPHOLOGICAL, CHOROLOGICAL AND ECOLOGICAL INVESTIGATIONS ON THE FERNS OF TURKEY IN EUROPE Hüseyin COŞKUN Department of Biology Master Thesis Supervisor: Assis. Prof. Dr. Osman Nuri BENLİO?LU September 2000 This study is based on morphological, chorological and ecological investigations of ferns materials, collected from Turkey in Europe. It has been determined that 22 taxa spread in the investigated region. These taxa are, Osmunda regalis L., Cheüanthes tinaei Tod., Anogramma leptopylla L., Polypodium vulgare L., P. interjectum Shivas, P. australe Fee, Pteridium aquilinum L., Asplenium trichomanes, A. adiantum-nigrum L., A. anopteris L., A. obovatum Viv., A. ruta-muraria L. subsp. ruta-muraria, A. scolopendrium L. subsp. scolopendrium, A. ceterach L. subsp. ceterach, Athyrium fllix-foemina (L.) Roth., Cystopteris fragilis (L.) Bernh, Polystichum aculeatum (L.) Roth., P. setiferum (Forsk.) Woynar, Dryopteris jilix-mas (L.) Schott, D. caucasica (A. Br.) Fr.-Jenk & Corley, Blechnum spicant (L.) Roth, ve Salvinia nutans (L.) All. dır. The description these taxa on the collected herbarium materials and the relevant taxonomic literature, have been given in the morphological part of the study. In the ecological part of the study, the ecological features of these species were determined which based on the soil and rock specimens, which are collected from investigated region and the observations have been done at their habitats. However, areal maps, prepared according to spreading of fern species in the investigated region with photographs and tables, related to ecological studies are enclosed to this study. As a result of this study, five new records within the squares used in the Flora of Turkey and seven new record for cities within squares, total eight new records wereVII determined. Anogramma leptophylla L. was collected by us, first time from Turkey in Europe.