Saponin'in buğday çimlenmesi üzerine olan etkilerinin polifenol oksidaz ve amilaz enzim aktiviteleri ile ilişkili araştırılması
An Investigation on the effect of saponin on wheat germination as related with polyphenol oxidase and amylase enzyme activities
- Tez No: 98091
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KOCAÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Germination, Saponin, Amylase, Polyphenol oxidase
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
IV ÖZET SAPONÎN'ÎN BUĞDAY ÇİMLENMESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN POLİFENOL OKSİDAZ VE AMİLAZ ENZİM AKTİVÎTELERİ İLE İLİŞKİLİ OLARAK ARAŞTIRILMASI Mehmet Cüneyt ÛNVER Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2000 Tez Danışmanı: Prof. Dr. İsmail KOCAÇALIŞKAN Bu çalışmada saponin'in buğday (Triticum durum ev. Altar) tohumlarının çimlenmesi üzerine olan etkisinin polifenol oksidaz (PFO) ve amilaz enzimlerinin aktiviteleri ile olan ilişkili olarak araştırılmıştır. Tohumlar petri kutularında 25 °C de çimlendirilmiştir. Uygulanan saponin çözeltisi % 0.5 oranında hazırlanmıştır. Tohumların çimlenmeleri 48 saat süresince izlenmiş ve her 12 saatte bir çimlenme yüzdeleri, katekol oksidaz ve dopa oksidaz aktiviteleri ile amilaz enzim aktivitesi ölçülmüştür. Sonuç olarak saponin uygulaması çimlenme yüzdesini % 50 oranında inhibe etmiştir. Amilaz enziminin aktivitesi endospermde embriyoya göre, ve katekol oksidaz ile dopa oksidaz aktivitelerinin embriyoda endosperme göre daha yüksek olduğu tesbit edilmiştir. Yapılan korelasyon testine dayanarak söz konusu enzimlerin çimlenmede rol aldıkları ve saponin allelokimyasalının çimlenmeyi engelleyici etkisinin bu enzimlerle çimlenme arasındaki ilişkiyi bozarak gerçekleştirdiği kanaatine varılmıştır. Anahtar kelimeler : Çimlenme, Saponin. Amilaz, Polifenol oksidaz.
Özet (Çeviri)
SUMMARY AN INVESTIGATION ON THE EFFECT OF SAPONIN ON WHEAT GERMINATION AS RELATED WITH POLYPHENOL OXIDASE AND AMYLASE ENZYME ACTIVITIES Mehmet Cüneyt ÛNVER Department of Biology, M.S. Thesis, 2000 Supervisor : Prof. Dr. Ismail KOCAÇALIŞKAN SUMMARY In this study, the effect of saponin on wheat germination as related with Polyphenol oxidase (PPO) and amylase enzyme activities was investigated The seeds were germinated in petri dishes at 25°C. Applied saponin solution was prepared at 0.5%. Germination of the seeds were followed during 48 hours and at each 12 hours, percentage of germination, cathecol oxidase, dopa oxidase and amylase enzyme activities were measured. As a result, saponin application inhibited seed germination as 50 % ratio. It was determined that amylase enzyme was more active in endosperm tissue than in embryo, and catechol oxidase and dopa oxidase enzymes were more active in embryo than in endosperm tissue. According to correlation test, it has been concluded that the PPO enzymes may play a role in seed germination, and inhibiting effect of saponin allelochemical on germination may be carried out by disrupting the relation between germination and the enzymes.