Baraj yıkılması sonucu oluşan şok dalgalarının hidrolik yapılar üzerindeki etkisinin deneysel ve sayısal olarak araştırılması
Experimental and numerical investigation of dam-break-induced shock waves impact on hydraulic structures
  1. Tez No: 980970
  2. Yazar: OLUSOLA OLUSEGUN ADEKOYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUTSİ SAVAŞ ERDURAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnşaat mühendisliği, Civil engineering
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, baraj yıkılması sonucu oluşan şok dalgalarına maruz farklı geometrik şekillere ve verev açılarına sahip hidrolik yapıların maksimum su derinliği, verev açısı, maksimum yatay çarpma kuvveti, kuvvet şiddeti ve impuls kriterlerine göre performansları araştırılmıştır. Çalışmalar deneysel ve sayısal olarak yürütülmüştür. Deneysel çalışmalar, yatay dikdörtgen kesitli bir kanalda, kuru mansap yatağı durumunda ve farklı başlangıç rezervuar su derinlikleri altında gerçekleştirilmiştir. Sayısal model çalışmalarında 2B ve 3B modeller kullanılmıştır. Deneylerde şok dalgasının özellikleri, görüntü işleme tekniği kullanılarak yapılar etrafında su yüzü değişimleri, yapılara etkiyen yatay çarpma kuvveti ve kuvvetin zamanla değişimi elde olunmuştur. Deney çıktıları sayısal model çıktıları ve görüntü işleme sonuçları ile karşılaştırılmış ve sayısal modelin ve görüntü işleme tekniğinin tarif olunan akım durumlarını ait parametreleri elde etmede oldukça başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Belirlenen kriterlere göre köprü ayaklarının ve savakların performansları değerlendirilmiş ve sonuçlar karşılaştırtılmalı olarak sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the performance of hydraulic structures, with different geometrical configurations and skew angles, exposed to shock waves induced by dam break was investigated. The evaluation was based on criteria including maximum water depth, skew angle, maximum horizontal impact force, force intensity, and impulse. The studies were conducted experimentally and numerically. The experimental studies were conducted in a horizontal rectangular cross-sectioned channel, under dry downstream bed conditions and with different initial reservoir water depths. Both 2D and 3D models were used in the numerical modelling studies. In the experiments, the characteristics of the shock wave, the variation in water surface around the structures obtained using image processing techniques, the horizontal impact force exerted on the structures, and the time variation in impact force were obtained. The experimental results were compared with the numerical model outputs and image processing results. The numerical model and image processing technique were quite successful in obtaining the parameters associated with the described flow conditions. The performances of the bridge piers and weirs were evaluated according to the specified criteria, and the results presented in a comparative manner.