The naval Battle of Lepanto and the reconstruction of the Ottoman navy after the war
İnebahtı Deniz Savaşı ve savaş sonrası Osmanlı donanmasının yeniden inşası
- Tez No: 981035
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİNAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı–Habsburg İlişkileri, Osmanlı–Safevi İlişkileri, Osmanlı-Kutsal İttifak İlişkileri, Akdeniz, Kıbrıs'ın Fethi, İnebahtı Deniz Savaşı, Stratejik Güvenceye Alma Politikaları, Ottoman–Habsburg Relations, Ottoman–Safavid Relations, Ottoman–Holy League Relations, Mediterranean, Conquest of Cyprus, Battle of Lepanto, Strategic Assurance Policies
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1520'li yıllardan itibaren şekillenen Osmanlı Büyük Stratejisi'nin Avrupa, Akdeniz ve Hint Denizi'nde izlenen çok yönlü politikalar çerçevesinde değerlendirilmesini amaçlamakta; Safevilerle sürdürülen mücadeleler ve Doğu Akdeniz'in güvenlilikleştirilmesi sürecini ele almakta, Kıbrıs'ın fethi ve ardından Kutsal İttifak'ın kuruluşu, İnebahtı Deniz Savaşı ve savaş sonrası Osmanlı donanmasının yeniden inşa faaliyetlerini bu bağlamda incelemektedir. Çalışma öncelikle“Büyük Strateji”kavramı tanımlamakta ve Kanuni döneminde izlenen politikalar bütüncül bir yaklaşımla analiz etmektedir. Bu kapsamda Pargalı İbrahim Paşa'nın diplomatik etkisi ile Barbaros Hayreddin Paşa'nın Osmanlı donanmasına katkıları ve Osmanlı-Fransız ittifakındaki rolü değerlendirilmektedir. Ardından Doğu Akdeniz'de stratejik konuma sahip Kıbrıs'ın fethi politikaları ve dönemin uluslararası dengeleri çerçevesinde ele alınmakta; bu fetih sırasında Sokollu Mehmed Paşa'nın bu karar sürecindeki etkisi, Venedik'in karşı diplomatik girişimleri ve Papa V. Pius öncülüğünde Kutsal İttifak'ın oluşumu tezde ayrıntılı biçimde tartışılmaktadır. Magosa kuşatmasının ardından gerçekleşen Kıbrıs'ın fethi ve bu fethin sonuçları bölgesel güç dengeleri ve Osmanlı büyük stratejisi açısından değerlendirilmektedir. Tezde son olarak, Kıbrıs'ın fethini takiben gerçekleşen İnebahtı Deniz Savaşı'nın seyri ve sonuçları ile savaş sonrası Osmanlı donanmasının hızla yeniden inşası sürecinde izlenen politik, ekonomik ve askeri hedefler incelenmekte yeniden teşkil edilen donanmanın Akdeniz'de yürüttüğü faaliyetler imparatorluğun büyük stratejisinin sürekliliği bağlamında analiz edilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to evaluate the Ottoman Grand Strategy which began to take shape in the 1520s during the reign of Sultan Suleiman the Magnificent, within the framework of the multi-faceted policies pursued in Europe, the Mediterranean, and the Indian Ocean. It examines, in this context, the struggles with the Safavids, the Strategic assurance process of the Eastern Mediterranean, the conquest of Cyprus and the subsequent formation of the Holy League, the Battle of Lepanto, and the post-war reconstruction of the Ottoman navy. The study first defines the concept of“Grand Strategy”and analyzes, from a holistic perspective, the policies implemented during the reign of Suleiman. In this framework, the diplomatic influence of Pargalı Ibrahim Pasha, the contributions of Barbarossa Hayreddin Pasha to the Ottoman navy, and his role in the Ottoman–French alliance are evaluated. It then addresses the conquest of strategically significant Cyprus in the Eastern Mediterranean within the framework of imperial policies and the international balance of power of the period; the role of Grand Vizier Sokollu Mehmed Pasha in the decision-making process, Venice's counter-diplomatic initiatives, and the formation of the Holy League under the leadership of Pope Pius V are discussed in detail. The conquest of Cyprus following the siege of Famagusta and its consequences are evaluated in terms of regional power balances and the Ottoman Grand Strategy. Finally, the thesis examines the course and consequences of the Battle of Lepanto following the conquest of Cyprus, the political, economic, and military objectives pursued in the rapid reconstruction of the Ottoman navy after the war, and analyzes the activities of the reconstituted fleet in the Mediterranean in the context of the continuity of the empire's Grand Strategy.