KOBİlerin dijital dönüşüm ve dijital olgunluk düzeyleri üzerine Karabük ilinde bir araştırma
A study on the digital transformation and dijital maturity Levels of SMEs in Karabük
  1. Tez No: 981213
  2. Yazar: NAZIK DHEYULDENEZZULDEN HOTALAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM ECE ÇOKMUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Small and Medium Sized Firms
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Karabük ilinde faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ) dijital dönüşüm süreçlerindeki kurumsal dijital olgunluk düzeylerini ve bu düzeyi etkileyen faktörleri incelemektedir. Araştırmada, dijital strateji, dijital kültür, kurumsal dijital inovasyon, dijital liderlik, çevik ve dijital örgütsel yapılar ile dijital beceriler ve yeteneklerin dijital olgunluk üzerindeki etkileri analiz edilmiştir. Veriler, 210 KOBİ temsilcisinden yapılandırılmış anket yoluyla toplanmış; geçerlilik ve güvenilirlik testlerinin ardından tek örneklem t-testi, basit doğrusal regresyon ve tek yönlü ANOVA analizleri uygulanmıştır. Bulgular, Karabük'teki KOBİ'lerin dijital olgunluk düzeyinin orta-üst seviyede olduğunu göstermektedir. Ayrıca, dijital strateji, dijital liderlik, dijital kültürün, kurumsal dijital inovasyon, çevik ve örgütsel yapılar ve dijital beceriler ve yetenekler dijital olgunluk üzerinde anlamlı ve pozitif etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Ancak firma büyüklüğü ve faaliyet süresinin dijitalleşme seviyesine anlamlı bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Sonuçlar, KOBİ'lerin dijital dönüşüm kapasitelerini artırmak için stratejik yönetim, liderlik ve kültürel uyum alanlarına öncelik verilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Çalışma, KOBİ'lerin dijitalleşme sürecini güçlendirmeyi hedefleyen işletme yöneticileri ve politika yapıcılar için yol gösterici bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the corporate digital maturity levels of small and medium-sized enterprises (SMEs) operating in Karabük province and the factors affecting these levels. The research analyzes the impact of digital strategy, digital culture, corporate digital innovation, digital leadership, agile and digital organizational structures, and digital skills and capabilities on digital maturity. Data were collected from 210 SME representatives through a structured questionnaire, and following validity and reliability tests, one-sample t-test, simple regression and one way ANOVA analyses were conducted. The findings indicate that SMEs in Karabük have an upper-intermediate level of digital maturity. Furthermore, digital strategy, digital leadership, digital culture, corporate digital innovation, agile organizational structures, and digital skills and capabilities were found to have significant and positive effects on digital maturity. However, firm size and years of operation were found to have no significant effect on the level of digitalization. The results suggest that SMEs should prioritize strategic management, leadership, and cultural adaptation to enhance their digital transformation capacities. This study provides valuable insights for business managers and policymakers aiming to strengthen SMEs' digitalization processes.