Çözünmüş hava flotasyonu (ÇHF) uygulamaları için seramik difüzör üretimi
Ceramic diffuser production for dissolved air flotation (DAF) applications
- Tez No: 981269
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM ÖZGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mühendislik Bilimleri, Metalurji Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Engineering Sciences, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Difüzör, Endüstriyel atık su, Gözeneklilik, Hava flotasyonu yöntemi, Taramalı elektron mikroskobu, Diffuser, Industrial waste water, Porosity, Air flotation method, Scanning electron microscope
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Günümüzde endüstriyel atık suların arıtılması sürecinde çözünmüş hava flotasyonu (ÇHF) yöntemi yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. ÇHF diğer sistemlere göre kurulum maliyeti, ayrıştırma kapasitesi ve çalışma ömrü bakımından avantajlar sağlamasının yanında, katı-sıvı ayrıştırma prosesinde kullanılan mikro hava kabarcıklarının üretimi, enerji tüketimi açısından büyük bir dezavantaj oluşturmaktadır. ÇHF sistemlerinde genel olarak yüksek basınçlı pompalar ve bunlara ek özel ekipmanlar kullanılarak hava kabarcığı üretimi sağlanmaktadır. Aynı zamanda ayrıştırılan suyun bir kısmının tekrar hava kabarcığı üretiminde kullanılmasından dolayı sistem verimi olumsuz etkilenmektedir. Bu çalışma kapsamında ÇHF proseslerine uygun düşük basınçlarda mikro boyutta hava kabarcığı üretebilen ve proses devamlılığı için arıtılmış suya ihtiyaç duyulmayan seramik difüzörlerin üretimi üzerinde çalışılmıştır. Üretilen seramik difüzörler altlık ve kaplama katmanlarından oluşmaktadır. Altlık katmanı 53 µm ortalama tane boyutuna sahip alümina ve çeşitli oranlarda kil ve flaks ilavesi ile üretilmiştir ve ortalama gözenek boyutu 13 µm dir. Kaplama tabakaları ortalama tane boyutları 12, 8, 1 ve 0,3 µm olan alümina ve çeşitli oranlarda flaks ilavesi ile üretilmiştir. Kaplama katmanlarının ortalama gözenek boyutları sırası ile 1.95, 1, 0.54 ve 0.2 µm dir. Üretilen seramik difüzörlerle elde edilen hava kabarcıklarının ortalama çapları ise sırası ile 450, 350, 260 ve 210 µm dir. Çalışmanın sonucu olarak ÇHF sistemlerine kullanılabilecek 2 adet makro boyutlu ve 2 adet mikro boyutlu seramik hava kabarcığı difüzörü üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, dissolved air flotation (DAF) method is widely used in the treatment of industrial wastewater. While DAF provides advantages in terms of installation cost, separation capacity and operating life compared to other systems, the production of micro air bubbles used in the solid-liquid separation process creates a major disadvantage in terms of energy consumption. In DAF systems, air bubble production is generally achieved by using high-pressure pumps and additional special equipment. At the same time, since some of the separated water is used again in air bubble production, the system efficiency is negatively affected. Within the scope of this study, the production of ceramic diffusers that can produce micro-sized air bubbles at low pressures suitable for ÇHF processes and do not require purified water for process continuity was studied. The produced ceramic diffusers consist of substrate and coating layers. The substrate layer was produced with alumina having an average grain size of 53 µm and various ratios of clay and flux additions and the average pore size was 13 µm. The coating layers were produced with alumina having average grain sizes of 12, 8, 1 and 0.3 µm and various ratios of flux additions. The average pore sizes of the coating layers were 1.95, 1, 0.54 and 0.2 µm, respectively. The average diameters of the air bubbles obtained with the produced ceramic diffusers were 450, 350, 260 and 210 µm, respectively. As a result of the study, 2 macro-sized and 2 micro-sized ceramic air bubble diffusers that can be used in ÇHF systems were produced.