Antalya'da yaşayan yerel halkın göçmenlere yönelik algılarının sosyal psikolojik kavramlar açısından incelenmesi
An examination of the perceptions of local residents living in Antalya towards migrants from the perspective of social psychological concepts
  1. Tez No: 981270
  2. Yazar: KÜBRA GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYÇA ÖZEN ÇIPLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Tehdit Algısı, Ulusal Özdeşleşme, Yabancı Düşmanlığı, Kültürleşme Stratejileri, Sosyal Mesafe, Migration, Perceived Threat, National Identification, Xenophobia, Acculturation Strategies, Social Distance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Antalya'da yaşayan yerel halkın Suriyeli ve Ukraynalı göçmenlere yönelik algıları, sosyal psikolojik açıdan incelenmiştir. Çalışmaya 252 kişi (185 kadın, 67 erkek) katılım sağlamıştır ve yaş ortalaması 25.61'dir. Çalışmada tehdit algısı, olumsuz tutumlar, ulusal özdeşleşme, yabancı düşmanlığı, kültürleşme stratejileri ve sosyal mesafe değişkenleri ölçülmüştür. Kültürleşme stratejileri kabullenici ve reddedici stratejiler olarak ikiye ayrılmıştır. Sosyal mesafe değişkeni ise özel yaşamı paylaşma ve sosyal yaşamı paylaşma olarak ikiye ayrılmıştır. Temel bulgular incelendiğinde, Suriyelilerden algılanan tehdit, olumsuz tutumlar ve yabancı düşmanlığının Ukraynalılara kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür. Buna karşılık, Ukraynalılara yönelik kabullenici stratejiler ve sosyal yaşamı paylaşma eğilimi daha güçlü bir biçimde ortaya çıkmıştır. Ayrıca tehdit algısının artmasıyla birlikte kabullenici stratejilerin azaldığı ve sosyal mesafenin arttığı saptanmıştır. Ulusal özdeşleşme ve yabancı düşmanlığının da sosyal mesafe üzerinde olumsuz etkiler yarattığı belirlenmiştir. Cinsiyet farklılıklarına bakıldığında ise erkeklerin Suriyelilere yönelik daha yüksek tehdit algısına sahip olduğu, kadınların ise Suriyelilere yönelik daha fazla reddedici strateji benimsediği bulunmuştur. Sonuç olarak, iki grup da savaş nedeniyle göç etmiş olmalarına rağmen, yerel halkın Suriyeli ve Ukraynalı göçmenlere farklı yaklaşımlar sergilediği anlaşılmaktadır. Bu durum, göçmen gruplarına yönelik algıların tek bir faktörle açıklanamayacağını ve çok boyutlu bir değerlendirme gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the perceptions of the local population in Antalya towards Syrian and Ukrainian immigrants from a social psychological perspective. The study included 252 participants (185 females, 67 males), with a mean age of 25.61. The variables measured in the study were perceived threat, negative attitudes, national identification, xenophobia, acculturation strategies, and social distance. Acculturation strategies were divided into accepting and rejecting strategies, while social distance was categorized as sharing private life and sharing social life. The main findings revealed that perceived threat, negative attitudes, and xenophobia towards Syrians were significantly higher compared to those directed at Ukrainians. In contrast, accepting strategies and the tendency to share social life were more strongly associated with Ukrainians. The study also found that an increase in perceived threat was correlated with a decrease in accepting strategies and an increase in social distance. Furthermore, national identification and xenophobia were determined to have negative effects on social distance. Regarding gender differences, males exhibited a higher perceived threat towards Syrians, while females adopted more rejecting strategies towards Syrians. In conclusion, despite both groups having migrated due to war, the local population demonstrated different approaches toward Syrian and Ukrainian immigrants. This finding suggests that perceptions of immigrant groups cannot be explained by a single factor and require a multi-dimensional evaluation.