Preeklampsi tanısı almış gebelerde maternal serumda Nektin-2 ve ESAM düzeylerinin araştırılması
Investigation of Nectin-2 and ESAM levels in maternal serum in pregnant women diagnosed with preeclampsia
- Tez No: 981293
- Danışmanlar: DR. BEKİR SITKI İSENLİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, ESAM, Nektin-2, Biyobelirteç, Biyobelirteçler, Preeclampsia, ESAM, Nectin-2, Biomarker, Biomarkers, Pre-eclampsia
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada , preeklampsi tanısı almış gebelerde serumda Endothelial Cell-Selective Adhesion Molecule (ESAM) ve Nektin-2 düzeylerinin araştırılması ve bu biyobelirteçlerin hastalığın tanısındaki potansiyel rollerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma bir tıpta uzmanlık tez çalışması olup Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Etik Kurulu onayı alındıktan sonra Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülmüş olan tek merkezli, olgu-kontrol tipi, kesitsel bir klinik çalışmadır. Çalışmaya 45 preeklampsi tanılı gebe (vaka grubu) ve 45 sağlıklı gebe (kontrol grubu) dâhil edilmiştir. Katılımcıların demografik, obstetrik ve klinik özellikleri kaydedilmiştir. Serum ESAM ve Nektin-2 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçülmüş ve gruplar arasında karşılaştırılmıştır. Tüm verilerde istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Vaka grubunun ortalama serum ESAM düzeyi 24,05 ± 2,92 ng/mL, kontrol grubunun ise 11,08 ± 3,52 ng/mL olarak ölçülmüş olup aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Nektin-2 düzeyi vaka grubunda 3,60 ± 0,62 ng/mL, kontrol grubunda 1,47 ± 0,51 ng/mL olarak ölçülmüş ve fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). ROC analizi sonuçlarına göre her iki biyobelirteç de preeklampsi tanısında yüksek duyarlılık ve özgüllük gösterdiği saptanmıştır. Sonuç: Serum ESAM ve Nektin-2 düzeyleri preeklamptik gebelerde anlamlı olarak yüksektir. Bu biyobelirteçler, preeklampsinin tanısında yardımcı olabilecek potansiyel belirteçlerdir. Daha geniş örneklemli ileri çalışmalarla bu bulguların desteklenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate serum levels of Endothelial Cell- Selective Adhesion Molecule (ESAM) and Nectin-2 in pregnant women diagnosed with preeclampsia, and to evaluate the potential roles of these biomarkers in the diagnosis of the disease. Materials and Methods: This research is a medical specialty thesis study, conducted as a single-center, case-control, cross-sectional clinical study at the Department of Obstetrics and Gynecology, Health Sciences University Antalya Training and Research Hospital, following the approval of the institutional ethics committee. The study included 45 pregnant women diagnosed with preeclampsia (case group) and 45 healthy pregnant women (control group). Demographic, obstetric, and clinical characteristics of the participants were recorded. Serum ESAM and Nectin-2 levels were measured using the ELISA method and compared between the groups A p-value of <0.05 was considered statistically significant for all analyses. Results: The mean serum ESAM level was 24,05 ± 2,92 ng/mL in the case group and 11,08 ± 3,52 ng/mL in the control group, with a statistically significant difference between the groups (p<0.001). The mean Nectin-2 level was 3,60 ± 0,62 ng/mL in the case group and 1,47 ± 0,51 ng/mL in the control group, also showing a statistically significant difference (p<0.001). According to ROC curve analysis, both biomarkers demonstrated high sensitivity and specificity in the diagnosis of preeclampsia. Conclusion: Serum ESAM and Nectin-2 levels are significantly elevated in preeclamptic pregnancies. These biomarkers may serve as potential diagnostic tools for preeclampsia. Further studies with larger sample sizes are needed to validate these findings.