Ceza muhakemesinde kanunilik ilkesi bağlamında hükmen tutukluluk uygulaması ve değerlendirilmesi
Evaluation of judicial detention practice in criminal procedure in the context of the principle of legality
  1. Tez No: 981708
  2. Yazar: HATİCE ZEHRA KURMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Ceza muhakemesi hukuku, Türk ceza hukuku, Criminal law, Law of criminal procedure, Turkish criminal law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Ceza muhakemesinde, yargılamanın sürdürülmesi ve yargılama sonucu verilen hükmün infazının yerine getirilmesi amacıyla koruma tedbirlerine başvurulmaktadır. Koruma tedbirleri temel hak ve özgürlüklere kesinleşmiş mahkûmiyet hükmü olmaksızın müdahalede bulunmaktadır. Temek hak ve özgürlüklere yönelik sınırlayıcı özellik göstermesi sebebiyle koruma tedbirleri ceza muhakemesinde uygulanan sınırlı kanunilik ilkesinin kapsamına girmektedir. Koruma tedbirlerinin içerisinde tutuklama tedbiri, kişi özgürlüğü hakkına doğrudan müdahalede bulunması sebebiyle en ağır koruma tedbiri olarak kabul edilir. 5271 sayılı Türk Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102. maddesinde azami tutukluluk süreleri düzenlenmiştir. Bu süreler tutuklu bulunan şüpheli veya sanık hakkında ceza muhakemesinin tamamı için geçerlidir. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatlarıyla geliştirilen hükmen tutukluluk uygulaması azami tutukluluk sürelerin hesabında ilk derece ceza mahkemesinin mahkûmiyet hükmü sonrası istinaf ve temyiz kanun yollarında geçen süreyi dikkate almamaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin içtihatları doğrultusunda Yargıtay ve Anayasa Mahkemesi de hükmen tutukluluk uygulamasını benimsemiştir. Hükmen tutukluluk kavramı ulusal ve uluslararası mevzuatta bulunmamaktadır ve uygulamada birçok soruna yol açmaktadır. Tez çalışmasında hükmen tutukluluk kavramının tanımı, kapsamı, ulusal ve uluslararası mevzuatta ki yeri, bu konuda uygulamada meydana gelen sorunlar tespit edilmiş ve çözüm önerileri üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
In criminal proceedings, protective measures are used to ensure that the trial continues and that the sentence handed down as a result of the trial is enforced. Protective measures interfere with fundamental rights and freedoms without a final conviction. Due to their restrictive nature regarding fundamental rights and freedoms, protective measures fall within the scope of the limited legality principle applied in criminal proceedings. Among protective measures, detention is considered the most severe protective measure because it directly interferes with the right to personal liberty. The maximum periods of detention are regulated in Article 102 of the Turkish Criminal Procedure Code No. 5271. These periods apply to the entire criminal proceedings for suspects or defendants who are in detention. The practice of detention pending trial, developed by the case law of the European Court of Human Rights, does not take into account the time spent in appeal and cassation proceedings after the first instance criminal court's conviction in calculating the maximum detention periods. In line with the case law of the European Court of Human Rights, the Court of Cassation and the Constitutional Court have also adopted the practice of detention pending trial. The concept of judicial detention is not found in national or international legislation and causes many problems in practice. The thesis defines the concept of judicial detention, its scope, its place in national and international legislation, identifies problems encountered in practice in this regard, and focuses on proposed solutions.