Biyofilm oluşturan bakteri suşlarına PEMA'nın (pulslu elektromanyetik alan) etkisi
The effect of pulsed electromagnetic field (PEMF) on biofilm-forming bacterial strain
- Tez No: 981769
- Danışmanlar: PROF. DR. HACI HALİL BIYIK, DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERİFE GÖKÇE ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biyofizik, Mikrobiyoloji, Biology, Biophysics, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Bakteriler, Biyofilmler, Elektromanyetik alanlar, Bacteria, Biofilms, Electromagnetic fields
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Pulslu Elektromanyetik Alan (PEMA)'ın biyofilm oluşturan bakterilere etkisi incelenmiştir. PEMA'nın biyofilm üzerindeki etkilerini araştırmak üzere, biyofilm oluşturma yeteneği bilinen iki ticari bakteri suşu, Staphylococcus aureus (ATCC 43300) ve Enterococcus faecalis (ATCC 515759) kullanılmıştır. Bu tez kapsamında, her iki bakteri suşuna PEMA uygulanmış ve uygulama sonrası biyofilm oluşumu ile antibiyotik duyarlılığı karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bakterilerin antibiyotiklere karşı duyarlılıkları, hem PEMA uygulanan hem de PEMA uygulanmayan kontrol gruplarında ölçülerek, elektromanyetik alan etkisinin antibiyotik hassasiyeti üzerindeki olası rolü ortaya konmuştur. Aynı şekilde, biyofilm üretimi açısından da PEMA maruziyeti ile PEMA uygulanmayan kontrol grubu arasında farklar gözlemlenmiştir. Bu çalışma sonucunda S. aureus bakterisinin ürettiği biyofilmin PEMA uygulaması sonucunda E. faecalis bakterisine göre daha belirgin düzeyde azaldığı görülmüştür. Biyofilm inhibisyonu açısından, PEMA uygulanmayan gruplarla karşılaştırıldığında elektromanyetik alanın biyofilm azaltıcı etkisi açıkça ortaya konmuştur. Ayrıca bu bakterilerin disk difüzyon testlerinde, PEMA uygulanan örneklerle kontrol grubu arasında antibiyotik duyarlılığı açısından farklılıklar görülmüştür. Bu bağlamda PEMA uygulamasının yalnızca biyofilm oluşumunu azaltmakla kalmayıp, aynı zamanda bakterilerin antibiyotiklere karşı duyarlılığını da artırabileceğine işaret etmektedir. Elde edilen veriler, PEMA'nın antimikrobiyal tedavilerde destekleyici bir etki sağlayabileceğini ve gelecekte özellikle kombinasyon tedavi stratejilerinde tamamlayıcı bir yöntem olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the effects of Pulsed Electromagnetic Field (PEMF) exposure on biofilm-forming bacterial strains. Two commercially available bacterial strains with well-known biofilm-forming abilities, Staphylococcus aureus (ATCC 43300) and Enterococcus faecalis (ATCC 515759), were used to evaluate the impact of PEMF on biofilm formation and antibiotic susceptibility. The bacterial susceptibility to antibiotics was assessed under both PEMF-treated and untreated control conditions using the disk diffusion and E-test methods to determine the potential influence of electromagnetic exposure on antibiotic sensitivity. In addition, the effect of PEMF on biofilm production was examined by comparing treated and untreated groups. The results indicated that PEMF treatment led to a more significant reduction in biofilm formation in S. aureus compared to E. faecalis. When compared to the control groups, a clear inhibitory effect of PEMF on biofilm formation was observed. Moreover, notable differences in antibiotic susceptibility were detected between PEMF-treated samples and controls, suggesting that PEMF may not only reduce biofilm development but also enhance bacterial sensitivity to antibiotics. Overall, the findings of this study suggest that PEMF has the potential to act as a supportive agent in antimicrobial therapies. In this context, PEMF could be considered a promising complementary approach in future combination treatment strategies aimed at combating biofilm-associated infections.