Uyuz(skabiyez) hastalığında Osmanlı ve günümüz tıbbı tanı ve tedavi yaklaşımlarının karşılaştırılması
Comparison of diagnosis and treatment approaches of Ottoman and modern medicine in scabies disease
- Tez No: 981771
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN ALTINTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Dermatoloji, Fitoterapi, Geleneksel tıp, Osmanlı Tıbbı, Uyuz
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Sarcoptes scabiei var. Hominis akarının neden olduğu uyuz hastalığı, giderek artan ilaç direncinin olduğu bulaşıcı bir cilt hastalığıdır ve bu nedenle farklı tedavi yaklaşımlarına olan ilgi artmaktadır. Osmanlı tıbbı zengin teorik ve pratik alt yapısıyla uyuz hastalığı konusunda önemli tedavi yaklaşımları ortaya koymuştur. Tedavi sürecinde bitkisel, hayvansal ve mineral kökenli karışımlar ile beraber yaşam tarzı, perhiz, hijyen ve davranışsal öğelerle de desteklenmiştir. Bu çalışma, Osmanlı tıp hekimlerinin bitkisel ve mineral tedavileri de içeren tedavi protokollerini incelemekte ve bunları modern dermatolojik uygulamalarla karşılaştırmaktadır. Temel tedavi yaklaşımları arasında detoksifikasyon için sinameki ve şahtere gibi müshil ilaçlar ve kükürt, kurşun oksit ve gül yağı gibi topikal ajanlar yer almaktadır. Farmakolojik özellikler güncel literatür kullanılarak değerlendirilmiştir. Bulgular, Osmanlı tıbbı yaklaşımının, özellikle doğal antiparaziter ve detoksifikasyon yöntemlerinin, modern görüşlerle uyumlu olduğunu göstermektedir. Umut verici olmakla birlikte, bu tarihi tedavilerin güvenliğini ve etkinliğini değerlendirmek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Geleneksel bilginin kanıta dayalı tıp ile bütünleştirilmesi, dirençli uyuzun yönetimini destekleyebilir.
Özet (Çeviri)
Scabies, caused by the mite Sarcoptes scabiei var. Hominis, is a contagious skin disease with increasing drug resistance, leading to increased interest in diverse treatment approaches. Ottoman medicine, with its rich theoretical and practical foundation, developed important treatment approaches for scabies. Treatment included herbal, animal, and mineral-derived mixtures, along with lifestyle, diet, hygiene, and behavioral elements. This study examines the treatment protocols of Ottoman physicians, which included herbal and mineral therapies, and compares them with modern dermatological practices. Key treatment approaches included laxatives such as senna and sahtere for detoxification, and topical agents such as sulfur, lead oxide, and rose oil. Pharmacological properties were evaluated using current literature. The findings suggest that the Ottoman medical approach, particularly its natural antiparasitic and detoxification methods, is compatible with modern approaches. While promising, further studies are needed to assess the safety and efficacy of these historical treatments. Integrating traditional knowledge with evidence-based medicine may support the management of refractory scabies. Key Word's: Dermatology, Phytotherapy, Traditional Medicine, Ottoman Medicine, Scabies