Postpartum dönemde annelerdeki anksiyete düzeyinin maternal bağlanma üzerine etkisi
The effect of mothers anxiety level on maternal attachment in the postpartum period
- Tez No: 981782
- Danışmanlar: PROF. DR. YILDA ARZU ABA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Depresyon-postpartum, Maternal bağlanma, Depression-postpartum, Maternal attachment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, 4-16 haftalık bebeği olan annelerde postpartum anksiyete ve maternal bağlanma düzeyi arasındaki ilişkiyi saptamak amacı ile tanımlayıcı ve kesitsel tipte yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Kasım 2024-Nisan 2025 tarihleri arasında Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran, postpartum dönemde olan, dört ila on altı haftalık bebeği olan ve basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 260 anne oluşturmuştur. Veriler, araştırmacılar tarafından hazırlanan, Postpartum Dönemdeki Annelere İlişkin Tanıtıcı Bilgi Formu, Postpartum Spesifik Anksiyete Ölçeği (PSAÖ) ve Maternal Bağlanma Ölçeği kullanılarak yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmaya katılan postpartum dönemdeki annelerin yaş aralığı 18-45 olup, yaş ortalaması 30,60±5,38 olarak saptanmıştır. Annelerin çoğunluğunun ilköğretim/lise mezunu (%57,7); ev hanımı (%62,3); gelir-gider dengesinin eşit (%67,3); çekirdek aile yapısına sahip (%93,5) olduğu saptanmıştır. PSAÖ toplam ortalama puanı 83,30±20,02 (orta düzey) olup, puan aralığı 51-164 arasında saptanmıştır. PSAÖ alt boyutlarında AYBK ortalama puanı 23,95±6,00; BGRK ortalama puanı 18,29±4,86; PBBK ortalama puanı 11,39±3,67 ve APU ortalama puanı 29,68±8,79 bulunmuştur. MBÖ ortalama puanı 100,72±4,16 bulunmuş olup, puanların 82,00 ile 104,00 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bu çalışmada, PSAÖ alt boyutları arasında istatistiksel olarak pozitif ve anlamlı düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. MBÖ ile PPSAÖ arasında düşük düzeyde negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur (r =-0,143; p>0,05). MBÖ ile PPSAÖ alt boyutlarından AYBK (r = 0,125; p<0,05) ve APU (r = 0,126; p<0,05) arasında istatistiksel olarak düşük düzeyde anlamlı negatif ilişki saptanmıştır. BGRK (r =-0,118; p>0,05) ve PBBK (r =-0,119; p>0,05) ile maternal bağlanma arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Sonuç olarak, annelerin anksiyete düzeyleri arttıkça maternal bağlanma düzeylerinin azalma eğiliminde olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and cross-sectional study to determine the relationship between postpartum anxiety and maternal attachment levels in mothers with infants aged 4-16 weeks. The sample consisted of 260 mothers who visited the Obstetrics and Gynaecology Outpatient Clinic at Büyükçekmece Mimar Sinan State Hospital between November 2024 and April 2025, were in the postpartum period, had infants aged between four and sixteen weeks, and were selected using simple random sampling. Data were collected using face-to-face interviews with the Postpartum Mothers Descriptive Information Form, Postpartum Specific Anxiety Scale (PSAS), and Maternal Attachment Scale prepared by the researchers. The age range of the postpartum mothers participating in the study was 18-45, with an average age of 30.60±5.38. It was determined that the majority of women were primary school/high school graduates (57.7%); housewives (62.3%); had a balanced income-expense ratio (67.3%); and had a nuclear family structure (93.5%). The total mean PSAÖ score was 83.30±20.02 (medium level), with a score range of 51-164. In the PSAÖ sub-dimensions, the average AYBK score was 23.95±6.00; the average BGRK score was 18.29±4.86; the average PBBK score was 11.39±3.67; and the average APU score was 29.68±8.79. The mean MBÖ score was 100.72±4.16, with scores ranging from 82.00 to 104.00. This study found a statistically positive and significant relationship between the PSAÖ subdimensions. A low level of negative and significant relationship was found between MBÖ and PPSAÖ (r = -0.143; p>0.05). A statistically low level of significant negative correlation was found between MBÖ and the PPSAÖ sub-dimensions AYBK (r = 0.125; p < 0.05) and APU (r = 0.126; p < 0.05). No statistically significant relationship was found between BGRK (r = -0.118; p > 0.05) and PBBK (r = -0.119; p > 0.05) and maternal attachment. In conclusion, it was determined that as mothers' anxiety levels increased, their maternal attachment levels tended to decrease.