Oyuncu ve modellerde yeme bozukluğu, beden algısı ve Akdeniz diyetine uyum durumunun değerlendirilmesi
Evaluation of eating disorders, body perception and adaptation to the Mediterranean diet in actors and models
  1. Tez No: 981849
  2. Yazar: GAYE TÜREMEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEREN İŞERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz Diyeti, Beden İmajı, Yeme Bozuklukları, Model, Oyuncu, Beden Algısı, Yeme Davranış, Mediterranean Diet, Body Image, Eating Disorders, Model, Actor, Body Perception, Eating Behavior, Body image
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Türkiye'de oyuncu ve model meslek grubunda yer alan bireylerde yeme bozukluğu riski, beden algısı ve Akdeniz diyetine uyum düzeyinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, yaşları 18 ile 65 arasında değişen toplam 400 birey (197 kadın, %49,3; 203 erkek, %50,7) katılmıştır. Araştırma verileri, Demografik Bilgi Formu, 24 Saatlik Geriye Dönük Besin Tüketim Formu, Rezzy Yeme Bozukluğu Ölçeği, Stunkard Beden Algısı Ölçeği ve Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA ve Pearson korelasyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulgularına göre, bireylerin genel olarak yeme bozukluğu açısından düşük risk düzeyinde oldukları belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre yapılan değerlendirmede, kadınların yeme bozukluğu puanlarının (1,8±1,53) erkeklerden (0,8±1,08) anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p<0,05). Beden algısı puanları kadınlarda (0,9±0,93) erkeklere (0,1±0,80) kıyasla belirgin biçimde daha yüksek bulunmuş, bu durum kadınlarda beden memnuniyetsizliğinin daha fazla olduğunu göstermiştir (p<0,05). Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği sonuçlarına göre, bireylerin genel uyum düzeyi düşük olmakla birlikte erkeklerin (6,4±3,93) kadınlardan (4,3±3,31) daha yüksek puan aldığı belirlenmiştir (p<0,05). Çalışma sonucunda, oyuncu ve model meslek grubunda yeme bozukluğu riski ile beden algısı memnuniyetsizliğinin belirli düzeyde var olduğu, Akdeniz diyetine uyumun genel olarak düşük seviyede seyrettiği saptanmıştır. Çalışma, görünüme dayalı mesleklerde beslenme eğitimi, farkındalık çalışmaları ve psikolojik destek programlarının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the risk of eating disorders, body image perception, and adherence to the Mediterranean diet among individuals working in the acting and modeling professions in Türkiye. A total of 400 participants (197 females, 49.3%; 203 males, 50.7%) aged between 18 and 65 years participated in the study. The research data were collected using the Demographic Information Form, 24-Hour Dietary Recall Form, Rezzy Eating Disorder Scale, Stunkard Body Image Scale, and Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS). The obtained data were analyzed using SPSS 22.0 statistical software. In addition to descriptive statistics, independent samples t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation analyses were performed. According to the research findings, participants were generally found to have a low level of eating disorder risk. When evaluated by gender, females scored significantly higher (1.8±1.53) than males (0.8±1.08) on the Rezzy Eating Disorder Scale (p<0.05). The mean body image score was also higher among females (0.9±0.93) compared to males (0.1±0.80), indicating a greater level of body dissatisfaction (p<0.05). Based on the Mediterranean Diet Adherence Scale results, overall adherence was found to be low, with males (6.4±3.93) scoring significantly higher than females (4.3±3.31) (p<0.05). In conclusion, the study revealed that acting and modeling professionals exhibit a moderate level of eating disorder risk and body image dissatisfaction, while overall adherence to the Mediterranean diet remains low. These findings highlight the importance of nutrition education, awareness programs, and psychological support interventions for individuals working in appearance-oriented professions.