Drought assessment and monıtorıng usıng remote sensıng: syrıa's ar-raqqa governorate
Suriye'nin rakka valiliğinde kuraklık değerlendirmesi ve izleme çalışması
- Tez No: 981886
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Drought monitoring, Remote sensing, SPI, NDVI, Climate change, Kuraklık izleme, Uzaktan algılama, SPI, NDVI, İklim değişikliği
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Drought remains one of the most serious impacts of climate change, especially in conflict-affected agricultural regions such as Ar-Raqqa, Syria. This study analyzes drought dynamics and vegetation response using satellite-based precipitation and vegetation indicators supported by statistical and geospatial methods. CHIRPS monthly rainfall data (1981–2024) were used to compute SPI-3, while MODIS NDVI (2002–2024) assessed vegetation conditions. Mann–Kendall and Sen's slope tests, after applying pre-whitening, showed no significant long-term trends in precipitation or vegetation greenness, despite clear annual variability. Cross-correlation analysis revealed that NDVI responds to rainfall with a one- to three-month delay. VCI and VHI highlighted strong spatial heterogeneity, with notable contrasts between wet conditions in 2019 and severe drought in 2021. Lagged SPI and NDVI values were used in Random Forest and XGBoost models for short-term drought prediction, achieving moderate skill while emphasizing the need for additional climate drivers for improved accuracy. The study contributes region-specific evidence to support early warning systems and sustainable land and water management in arid environments.
Özet (Çeviri)
İklim değişikliğinin en ciddi etkilerinden biri olan kuraklık, özellikle Ar-Rakka (Suriye) gibi çatışmadan etkilenen tarımsal bölgelerde önemli bir sorun olmaya devam etmektedir. Bu çalışma, istatistiksel ve CBS tabanlı yöntemlerle desteklenen uydu kaynaklı yağış ve vejetasyon göstergelerini kullanarak kuraklık dinamiklerini ve bitki örtüsünün tepkisini analiz etmektedir. CHIRPS aylık yağış verileri (1981–2024) SPI3 hesaplamasında, MODIS NDVI verileri (2002–2024) ise bitki sağlığının değerlendirilmesinde kullanılmıştır. Ön-arındırma uygulanarak yürütülen Mann– Kendall ve Sen eğim testleri, yıllık değişkenliğe rağmen yağış veya vejetasyon yeşilliğinde uzun vadeli anlamlı bir eğilim göstermemiştir. Çapraz korelasyon analizi, NDVI'nın yağışa bir ila üç ay gecikmeli tepki verdiğini ortaya koymuştur. VCI ve VHI analizleri, 2019'daki nemli koşullar ile 2021'deki şiddetli kuraklık arasında belirgin farklarla güçlü mekânsal heterojenlik göstermiştir. Gecikmeli SPI ve NDVI değerleri, kısa vadeli kuraklık tahmini için Random Forest ve XGBoost modellerinde kullanılmış ve bu modeller orta düzeyde tahmin başarısı sağlamış; daha yüksek doğruluk için ek iklim değişkenlerinin gerekliliğini vurgulamıştır. Bu çalışma, kurak ve yarı kurak bölgelerde erken uyarı sistemlerini ve sürdürülebilir su-arazi yönetimini desteklemek için bölgeye özgü kanıtlar sunmaktadır.