State-building processes in limited-recognized states: The case of the Republic of Abkhazia
Sınırlı tanınan devletlerde devlet inşa süreçleri: Abhazya Cumhuriyet örneği
  1. Tez No: 981907
  2. Yazar: ELÇİN BAŞOL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MİTAT ÇELİKPALA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Abhazya, Abkhazia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması Abhazya Cumhuriyeti örneğini merkeze alarak, tartışmalı devletlik durumlarında devlet inşa süreçlerini nasıl şekillendirdiğini incelemektedir. Niteliksel saha araştırmasına dayanan çalışma; seçkinlerle yapılan görüşmeler, söylem çözümlemesi ve arşiv araştırmalarından yararlanmaktadır. Abhaz siyasal elitlerinin, entelektüellerinin ve diaspora aktörlerinin sınırlı tanınma koşullarında devletlik anlatılarını nasıl oluşturduklarını, dışsal kısıtları nasıl yönettiklerini ve yönetişim yapılarını nasıl sürdürdüklerini ele almaktadır. Analiz altı ana tema etrafında yapılandırılmıştır: devletlik ve meşruiyet anlatıları; kimlik inşası ve ulusal söylem; Rusya'nın dış egemenlik üzerindeki rolü; kurumsal zorluklar ve gayriresmî yönetişim; diaspora etkileşimi ve ulusötesi bağlantılar; ekonomik uyum stratejileri. Bulgular, sınırlı tanınmanın hem iç siyasal dinamikleri hem de dış politika yönelimini önemli ölçüde etkilediğini göstermektedir. Abhazya, diplomatik izolasyona karşılık tarihsel deneyimlere, melez yönetişim düzenlemelerine ve ulusötesi bağlantılara dayanan kurumsal pratikler ve siyasal anlatılar geliştirmiştir. Bu tez, sınırlı tanınan devletlerin uluslararası sistemde otorite, meşruiyet ve hayatta kalma süreçlerini nasıl müzakere ettiklerine dair daha derin bir kavrayış sunmakta ve siyasal belirsizlik ile jeopolitik kısıtlar altında devlet inşasının dinamiklerine ilişkin yeni içgörüler sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines how limited international recognition shapes state-building processes in cases of contested statehood, using the Republic of Abkhazia as a central case study. Based on qualitative fieldwork, the study draws on elite interviews, discourse analysis, and archival research. It examines how Abkhazian political elites, intellectuals, and diaspora actors construct narratives of statehood, manage external constraints, and sustain governance structures under limited recognition. The analysis is structured around six key themes: narratives of statehood and legitimacy; identity construction and national discourse; Russia's role in external sovereignty; institutional challenges and informal governance; diaspora engagement and transnational links and economic adaptation strategies. The findings demonstrate that limited recognition significantly influences both internal political dynamics and foreign policy orientation. In response to diplomatic isolation, Abkhazia has developed institutional practices and political narratives rooted in historical experiences, hybrid governance arrangements and transnational connections. This dissertation contributes to a deeper understanding of how limited-recognized states negotiate authority, legitimacy and survival in the international system, offering new insights into the dynamics of state-building under conditions of political ambiguity and geopolitical constraint.