Travayda odaklanma yönteminin doğum sürecine etkisi randomize kontrollü çalışma
The effect of the focusing method at birth on the birth process randomized controlled study
  1. Tez No: 981925
  2. Yazar: FUNDA ÖZTÜRK MENTEŞE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REFİKA GENÇ KOYUCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Doğum, Odaklanma, Pain, Delivery, Focalization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Doğum süreci, gebe için hem korkulu hem de mutluluk veren ağrılı bir süreçtir. Bu araştırma, doğum eyleminde uygulanan odaklanma yöntemlerinin (stereogram ve yenidoğan resim sunumu) doğum ağrısı, süresi ve konforu üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, 10.2023–08.2024 tarihleri arasında özel bir vakıf üniversitesi hastanesinin doğumhanesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışma, randomize kontrollü olup, doğum ağrıları başlamış, risksiz, verteks prezantasyonda, 34 gebe, üç grupta (stereogram, yenidoğan resim sunumu ve kontrol grubu) yer almıştır. Vakalar blok randomizasyonla gruplara dahil edilmiştir. Odaklanma uygulamaları doğumun aktif ve ikinci evresinde yapılmıştır. Kontrol grubuna rutin bakım verilmiştir. Ağrı ve konfor skorlamaları, Visual Analog Skala ve Doğum Konfor Ölçeği ile yapılmıştır. Travay ile ilişkili bulgular Partograf ile kaydedilmiştir. Veriler SPSS for Windows 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Gruplar arasında sosyodemografik, obstetrik ve klinik özellikler açısından benzerlikler bulunmuştur. Aktif ve ikinci evrede değerlendirilen ağrı skorları, kontrol grubunda diğer gruplardan daha yüksektir (p=0.014 ve p=0.001). Maternal doğum konforu ise çalışma gruplarında daha yüksektir (p=0.000). Ağrı ve konfor skorları, stereogram ve yenidoğan sunum gruplarında benzer bulunmuştur. Doğum süresi, kontrol grubunda yenidoğan resim sunumu grubuna göre daha uzundur (p=0.009). Fetal kalp atım hızı, yenidoğan Apgar skorları ve diğer maternal parametrelerde anlamlı fark gözlenmemiştir. Sonuç olarak, doğum eylemi sırasında uygulanan odaklanma yöntemlerinin doğum ağrısını azaltmada ve doğum sürecindeki konforu artırmada etkili olabileceği görülmüştür. Bu uygulamalar, anne adayı için daha olumlu bir deneyim sağlayarak doğum sürecini kolaylaştırabilir. Ayrıca, rutin bakım ile karşılaştırıldığında benzer maternal ve fetal sonuçlar elde edilmiştir. Odaklanma tekniklerinin, doğum ağrısı yönetiminde güvenli, ekonomik ve alternatif bir yaklaşım olarak kullanılabileceği düşünülmektedir. Bu yöntemler, kombine tedavi seçeneklerinin bir parçası olarak faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
The birth process is a painful sound that is both scary and happy for the pregnant woman. The aim of this study was to examine the characteristics of the treatment methods applied during labor (stereogram and scatter image presentation) regarding the day of birth, duration and temperature. The study was conducted in the delivery room of a private foundation university hospital between 10.2023-08.2024. The study was randomized controlled, labor pains started, risk-free, vertex presentation, 34 pregnant women, three groups (stereogram, newborn image presentation and control group) were included. The cases were included in the groups with block randomization. Focusing applications were made in the active and second stages of labor. Routine care was given to the control group. Pain and comfort scores were made with the Visual Analog Scale and Labor Comfort Scale. Those obtained during labor were organized with Partograph. The data were analyzed with SPSS for Windows 22.0 program file. Sociodemographic, obstetric and clinical characteristics differed between the groups. Pain scores assessed in the active and second stages were higher in the control groups than in the other groups (p=0.014 and p=0.001). Maternal birth comfort was higher in the study groups (p=0.000). Pain and comfort scores were similar in the stereogram and distribution presentation groups at similar temperatures. The duration of labor was longer in the control group than in the birth picture presentation group (p=0.009). No significant difference was observed in fetal heart rate, newborn Apgar scores and other maternal effects. As a result, it was seen that the treatment methods applied during labor can be effective in reducing labor pain and increasing comfort during the labor process. These applications can facilitate the labor process by providing a more positive experience for the expectant mother. In addition, similar maternal and fetal results were obtained when compared to routine care. It is stated that focusing techniques can be used as a safe, economical and alternative approach in the management of labor. It is stated that this repetition can be useful as a part of combined treatment options.