Bazı şapkalı mantar ekstraktlarının efflux pompası inhibitörü özelliklerinin incelenmesi
Investigation of efflux pump inhibitory properties of some macrofungi extracts
  1. Tez No: 981924
  2. Yazar: MUSTAFA ALİ YAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACI HALİL BIYIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Antibiyotik dirençliliği, Antibiyotikler, Şapkalı mantarlar, Antibiotics, Parasol mushroom
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Antibiyotik direnci, günümüzde artan oranda karşılaşılan ve özellikle bilinçsiz antibiyotik kullanımıyla ilişkilendirilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Bakterilerin direnç geliştirme yollarından biri olan effluks pompaları, antibiyotiklerin hücre dışına atılmasını sağlayarak tedavi etkinliğini azaltmaktadır. Bu çalışmada, bazı şapkalı mantar türlerinden elde edilen ekstraktların effluks pompalarını baskılayıcı potansiyeli araştırılmıştır. Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes, Ganoderma lucidum, Auricularia polytricha, Coriolus versicolor ve Lactarius salmonicolor türleri kullanılarak hazırlanan ekstraktlar, dirençli bakteri suşları olan Klebsiella pneumoniae ATCC 13882, Enterococcus faecalis ATCC 51299, Pseudomonas aeruginosa ATCC 35032, klinik izole Escherichia coli 1200740 ve Staphylococcus aureus ATCC 25923 üzerinde test edilmiştir. Sonuçlar, mantar ekstraktlarının antibakteriyel etkiler gösterdiğini ortaya koymuş; özellikle Ganoderma lucidum'un Enterococcus faecalis ATCC 51299 üzerinde 64 µg/mL'ye kadar etkili inhibisyon sağladığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Antibiotic resistance is an increasingly prevalent global public health concern, particularly associated with the misuse and overuse of antibiotics. One of the mechanisms by which bacteria develop resistance is through efflux pumps, which expel antibiotics from the cell, thereby reducing treatment efficacy. In this study, the potential of extracts obtained from several macrofungal species to inhibit efflux pump activity was investigated. Extracts prepared from Pleurotus ostreatus, Lentinus edodes, Ganoderma lucidum, Auricularia polytricha, Coriolus versicolor, and Lactarius salmonicolor were tested against resistant bacterial strains, including Klebsiella pneumoniae ATCC 13882, Enterococcus faecalis ATCC 51299, Pseudomonas aeruginosa ATCC 35032, clinical isolate Escherichia coli 1200740 and Staphylococcus aureus ATCC 25923. The results revealed that the mushroom extracts exhibited antibacterial activity; notably, Ganoderma lucidum demonstrated significant inhibition against Enterococcus faecalis ATCC 51299 at concentrations as low as 64 µg/mL.