İnci kefali (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811) merkezi sinir sistemi üzerinde anatomik ve histolojik bir araştırma
An Anatomic and histologic study on the central nervous system of the inci kefali (Chalcalburnus tarichi Pallas, 1811)
- Tez No: 98200
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLER ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: İnci kefali, Chalcalbumus tarichi, Cyprinidae, Van Gölü, Merkezi Sinir Sistemi, Histoloji, Anatomi, İnci kefali, Chalcalburnus tarichi, Cyprinidae, Lake Van, Central nervous system. Histology, Anatomy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırmada Van gölünde yaşayan İnci kefali merkezi sinir sisteminin anatomik ve histolojik karekterlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yaklaşık 23mm uzunlukta olan balık beyninin 12mm'sini ön beyin oluşturur. Beynin ağırlığının vücut ağırlığına oranı %0.4 civarındadır. Koklama loblannda tabakalaşma belirlenmiştir. Çalışılan balıklar anatomik olarak Cyprinid tip önbeyin lobu düzenine histolojik olarak everse tip telensefalik yarımkürelere sahiptirler. Diensefalonda, epifizin anteriorunda bulunan epitelyal karekterde kıvrunsız bir uzantı; pretektal organizasyonda Psp en ön pozisyonda bulunan nukleus olarak; Psm'de glomeruluslar belirlendi. Mollary's Triple boyamasında Naod düz kas benzeri bir doku yapısı, Naov ise daha az yoğun, dağınık, hatları az belirgin bir yapı göstermektedir. Mesensefalon'da 7 tabaka ayırdedihniş, SM'den SFPV'nin üst sınırına kadar olan optik tektumun kalınlığı ortalama 360p,m, en kaim tabaka olan SGC 90^m bulunmuştur. İncelenmiş olan 20 adet balıktan 2 adedinde optik loblarla beyinciğin birleştiği bölgenin üst yüzeyinde tümör benzeri çıkıntılı bir lob tesbit edilmiş, bu bölgeden alman kesitlerde lobun valvula serebelli'nin çıkmtısı olduğu rjelirlenmiştir. Metensefalon'da korpus serebelli'nin dorsal ucunun posteriorda hafifçe aşağı doğru bükülmüş olduğu, valvula serebelli'nin sade bir şekilde organize edildiği belirlenmiştir. Myelensefalon'da çift haldeki vagal loblar hafif yükseltiler şeklindedir. Fasial ve vagal loblar myelensefalon'un geri kalan kısmına göre lcüçüktürler. Omurilikte boz madde ters Y harfi şeklini meydana getirmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine anatomical and histological peculiarities of central nervous system at İnci kefali which lives in the Lake Van. The length of the fish brains are nearly 23mm and 12mm of the fish fish brains form forebrain. Encephalization coefficient is estimated about %0.4. Olfactory bulbs have been found as stratified. Anatomically, examined fish have Cyprinid type forebrain lobes, histological have everse type forebrain hemispheres. In diencephalon it was determined that there was an unfolded protrusion in front of the epiphysis. In pretectal organization Psp was the most front positioned nucleus and glomeruli were seen in Psm. In Mollary's Triple method Naod displays straight muscle-like tissue structure. And Naod displays less dense structure than it In mesencephalon seven layers were distinguished. The thickness of optic tectum was 360um from SM to the upper part of SFPV. The thickest layer, SGC, was measured as 90|am. In two of the 20 examined fish tumour-like lobes were found at the dorsal junction of cerebellum and optic lobes and at sections it was determined that one of this lobes was a protrusion of the valvula cerebelli. At metencephalon it was established that the dorsal tip of corpus cerebelli a little bent posteriorly and valvula cerebelli was organized simply. At myelencephalon paired vagal lobes form slight protrusions, fasial and vagal lobes are smaller than the rest of myelencephalon. In spinal chord gray matter forms inverted“Y”letter.